Österlund höll sig kall i EM – klarade hela loppet 
- saxat ur Västerbottens Folkblad


 

Österlund höll sig kall – klarade hela loppet
- saxat ur Västerbottens Folkblad


IFK Umeålöparen blev 36:a totalt på EM-maran i Barcelona. Många var det som avbröt EM-maran. Men Kristoffer Österlund höll ända in i mål.
– Målet blev att ta sig i mål, säger IFK Umeå-löparen som blev 36:a till slut.

Ur startfältet på 64 löpare var det 19 som inte fullföljde hela maratonloppet, däribland svensken Adil Bouafif. Kristoffer Österlund tog sig i mål. Men det var med nöd och näppe.
– Sista biten var jag rätt så slutkörd. Man var utmattad och fick ta en hel del stryk under loppet. Jag försökte springa lätt och snabbt men man hade bara inte samma steg. Det kanske beror på annat också men värmen spelar definitivt in, säger Österlund.

– Jag fick ta 2-3 flaskor och hälla över mig. Just nu är jag mest nöjd över att jag överhuvudtaget tog mig i mål.
Det var efter cirka 25 kilometer som Österlund kände att kampen mot klockan var över.

Tvungen att släppa
– Jag var tvungen att släppa killen som jag sprang med . Då fick jag värsta svackan och kände att nu handlar det bara om att ta sig i mål. Jag slutade kolla på klockan då, säger han.
Efter att ha klättrat några placeringar i slutet av loppet blev Kristoffer Österlund 36:a med tiden 2.31.16.
-Jag hade väl tänkt att det skulle gå lite mer som på Stockholm Marathon (2.24.14). Men samtidigt misstänkte jag att det skulle gå lite långsammare med tanke på värmen. Åtminstone borde jag sprungit under 2.30. Tiderna blir lidanden när det är så här varmt och fuktigt, säger han som ändå ser EM-insatsen som en sporre i framtiden.

Röthlin vann
- Att jag tog mig i mål kommer betyda mycket. Det har varit en bra erfarenhet och det har varit värre om jag brutit.

EM-guldet i marathon tog schweizaren Viktor Röthlin på tiden 2.15.31. Bäste svensk Erik Pettersson blev 21:a med tiden 2.24.29.

Av Joakim Bålfors
joakim.balfors@folkbladet.nu
Publicerad 2010-08-02

Första sidan