Berglund och Lundberg bäst runt Orrböle (GP 9)
- saxat ur Västerbottens-Kuriren


Berglund och Lundberg bäst runt Orrböle
-saxat ur Västerbottens-Kuriren

Niklas Berglund, IFK Umeå tog på lördagen sin tredje raka GP-seger när han vann Orrböle Runt efter att på slutet segat ifrån klubbkompisen Mats Lundin.
Orrböle Runt arrangerades för 19:e gången vid Orrböle bygdegård. Tävlingen startade till minnet av storlöparen Severt Dennolf som blev femma på 10 000 meter vi OS i London 1948.

Storfavorit
14 kilometer för herrarna och sju kilometer för damerna är det som gäller för GP-löparna, men det fanns även en chans för alla att springa sju kilometer och för de lite yngre att springa 900 eller 1700 meter. Två av de som tog den chansen var Lisa Westerlund-Persson, 11 år, och Adam Lindberg, 9 år, som vann de båda ungdomsklasserna. De kommer från samma familj och bor granne med bygdegården.

I herrklassen var Niklas Berglund storfavorit i Kristoffer Österlunds frånvaro (EM i Barcelona). Han drog upp tempot direkt från start och fick bara med sig Mats Lundin. Dessa två följdes sedan åt genom hela loppet.
-Jag försökte ett par ryck men fick aldrig någon riktigt rejäl lucka. Nu har jag så mycket problem med skador och borde säkert inte sprungit idag så jag höll ned tempot lite, säger  Niklas Berglund.

Mycket nöjd
Niklas har problem med ryggen, baksidan av låret och ett revben, så uppehållet som hägrar i Västerbottens GP kommer lägligt för Niklas. Segertiden blev 49.06 vilket var sju sekunder före tvåan Lundin men nästan fyra minuter från Kristoffer Österlunds banrekord från 2007 på 45.36. Niklas var trots tiden mycket nöjd efter loppet.
-Jag är riktigt nöjd med att jag vinner idag. Det var vinsten som var det viktiga, inte tiden.

Comeback
I damklassen gjorde Susanne Lundberg, Sandviks IK en tillfällig comeback då både hennes svärson och dotter deltog i loppet. I suveräna Jenny Janssons frånvaro kunde Susanne vinna loppet på tiden 27.41, över minuten före Mimmi Björn från Fredrika IK. Susanne hittade  ingen bra rygg at gå på utan fick göra loppet helt själv. Med tanke på att Susanne inte tävlat sedan 2004 så var det en imponerande insats.
-Det var helt klart överraskande att det gick så bra men också jätteroligt, säger Susanne.

Av Gustav Pettersson
Publicerad 2010-07-26

Första sidan