Glädjen stor efter rafflande slut i Barentskampen
- saxat ut Norran


 

Glädjen stor efter rafflande slut
- saxat ut Norran

De höll på i dagarna två. Men spänningen i Barentskampen höll i sig in i den sista, skälvande kurvan Den preliminära poängräkningen som gjordes av sekretariatet visade att det var störtjämnt på damsidan inför den avslutande stafetten och att det bara var poäng som skiljde åt. Så var inte fallet när det hela kontrollräknades, utan Finland kunde till slut vinna med 140,5 poäng mot Sveriges 131,5 och Norges 96.

Damernas stafett över 4x400 meter blev dock riktigt rafflande i alla fall, trots att det i efterhand stod klart att det hela var avgjort redan innan stafetten sprangs. För som Wiveca Ögren, ledare för det svenska laget, konstaterar:
– Stafetten är pricken över i:et

Första sträckan sprangs av Skellefteå AIK Friidrotts Jessica Lundmark.
– Det kändes jättebra. Inte tyngd av situationen, utan mer bara "nu ska jag ge allt som jag har kvar". Det gick riktigt bra och jag hade krafter kvar i slutet.
Hon lämnade över som etta till klubbkompisen Johanna Panboon.
– Jag tyckte att jag också hade en hel del kraft kvar i slutet. Men jag ville inte köra mig stum i början, berättar Johanna, som lämnade över till ännu en klubbkamrat, Evelina Nilsson.

Hon som några timmar tidigare varit helt slut i kroppen efter att ha sprungit 200 meter och ställt sig tveksam till att springa stafetten.
– Det är bara att ställa upp för laget, säger Evelina och ler stort efter loppet.
Och hon har all anledning att le. Hon lämnade över stafettsträckan i en närmast ohotad ledning. På sista sträckan sprang Viktoria Tegenfeldt, Umeå, mot en klar seger.
– Jag hade bra förutsättningar. Det var skönt att kunna springa mer avslappnat.
I den sista kurvan av loppet, när Sverige seglade in över mållinjen som segrare, kunde Norge passera Finland och ta andraplatsen i stafetten. En tröst då Norge kom sist i Barentskampen.

På herrsidan blev det vinst för Sverige med 159 poäng mot Finlands 147 och Norges 98. Den avslutande stafetten över 4x400 meter vann Sverige, där Skellefteå AIK:s Alexander Norén fick springa andrasträckan, före Norge och Finland.
Publicerad2010-07-25 kl23:27Elin Ala
Elin Ala
elin.ala@norran.se

Första sidan