Trean Österlund får vänta på EM-besked - saxat ur Västerbottens Folkblad den 7 juni


Trean Österlund får vänta på EM-besked
saxat ur Västerbottens Folkblad den 7 juni

Kristoffer Österlund har aldrig sprungit tre marathon på en säsong. Eller gjort så bra tider.
- Nu håller jag tummarna för en EM-plats, säger Umeålöparen.

IFK Umeås maratonstolthet tog sig i mål som totalnia i lördags på Stockholms Stadion. Det räckte till ett SM-brons med tiden 2.24.14. En skön revansch från i fjol då han tvingades bryta.
– Jag är rätt nöjd med ett brons i den här konkurrensen, jag tror att det var fler än någonsin som sprang under 2.30, säger Kristoffer Österlund.

Han var ett lysande undantag från löpare i tätstriden som tog sig runt snabbare på det andra varvet
- upplägget 1.12.27 på första rundan och 1.11.47 på slutvarvet förde Österlund från en inledande placering runt 25:e ända upp till 9:e plats i mål.  De enda SM-löpare som lyckades hålla undan för honom var Adil Bouafif och Erik Petersson. Bouafif är ännu inte svensk medborgare men hoppas att det blir klart innan EM i Barcelona. Det skulle kunna innebära att Sverige får ett helt herrlag i maraton. Förbundskapten Stefan Olsson hade helst sett tider ner mot 2.22 på Pettersson och Österlund.
– Det känns väl spontant som om det hade behövts några minuter till på dem, säger Stefan Olsson.
– Men om Bouafif hinner bli svensk medborgare förändrar det bilden lite grann i alla fall. Samtidigt måste vi ge de här killarna besked ganska snart, säger Olsson till TT.

Österlund som firade tredjeplatsen med en brakmiddag i hotellrestaurangen, hoppas förstås.
 – På förhand trodde jag faktiskt att jag skulle se på det mer negativt än jag gör just nu.
Han har sprungit tre marathon så här långt: Las Palmas, London och Stockholm. I London blev det personbästa 2.20.06, något som gör att han finns med i diskussionerna.

- Jag har aldrig gjort så många maror på en säsong, eller sprungit så bra och det tar jag med mig oavsett om det blir Barcelona eller inte.
- Jag har gjort det medvetna valet att inte räkna med EM. Det får bli positiva ändringar i upplägget i så fall, menar Kristoffer Österlund.

Daniel Bergman
Västerbottens Folkblad
Publicerad 2010-06-07

Kristoffers klubbkamrat Mats Lundin, som bor i norska Tromsö, slutade på 120.e plats totalt och på 31: plats när det gäller SM-tävlingen med sluttiden 2.52.21. Träningen innan loppet hade störst av en krånglande hälsena som han kände av under loppet.

 

 Foto från IFK Umeå Friidrotts hemsida

http://webtracker.apicasystem.com/Default.aspx?wtid=140&cs=CB8DFBB70245D3217554ADF34D212598

 

 

Första sidan