Brons för Skellefteå AIK i stafett-SM


Brons för Skellefteå AIK i stafett-SM
av Roger Lindström, Norran

Skellefteå AIK:s tjejer svarade för en fantastisk fin insats i stafett- SM i Norrtälje. De fyra tjejerna tog hem bronset på 4 x 100 meter i tuff konkurrens, 22 anmälda lag. Det var lite strul kring deltagandet. Tjejerna visade dock vid kvaltävlingen förra måndagen att de verkligen var på gång.
– Det kändes skönt att vi hade råd att skicka dem. Det är viktigt med lagtävlingar ibland, säger tränaren Lennarth Johnsson.
– Jag värderar faktiskt det här lika högt som en individuell medalj på ungdoms-SM.
Det här var dessutom första gången på 10 år som AIK tog en medalj på ett stafett-SM. Då var det sprinterkillarna som fixade ett silver på hemmaplan.

Tuffare konkurrens
Konkurrensen var dock betydligt tuffare den här gången. Fyra heat kördes. Bara segraren och två tider kvalade in till finalen. AIK vann sitt heat på tiden 48,90 och var därmed direktkvalificerat. I finalen ställde Johanna Panboon upp på första sträckan.
– Vi kom lite för tidigt till starten, kanske 10 minuter innan, och jag blev lite kall, säger Johanna. Men själva insatsen såg kanonbra ut och växlingen till Elvira Lindström på andra sträckan gick klanderfritt.
– Det var ganska vindstilla, berättar Elvira.
– Jag tycker också att växlingen gick bra, vi har tränat mycket på det under träningslägret i Italien.

Beundransvärd
Mathilda Sjödin sprang tredje sträckan och hennes insats är också beundransvärd.
– Jag har inte hunnit träna så mycket. Jag opererades i vintras efter en ledbandsskada i fotleden efter en fotbollsmatch. Så det är egentligen bara under träningslägret som jag kunnat köra för fullt. Än större blir bedriften av att Mathilda egentligen satsar mest på höjdhopp.
– Men det är riktigt kul att springa stafett också. Däremot tycker jag inte att växlingarna blev perfekta för mig.

Evelina på sista
Mathilda växlade sedan över till Evelina Nilsson på sista sträckan. Evelina gick ut som fyra.
– Men det var en härlig känsla när jag närmade mig och kunde springa om hon som låg trea, säger Evelina. AIK fick tiden 48,94 i finalen. Evelina vann ju ett SM-brons på inomhus-SM i vintras.
– Men det här är mycket roligare nu när vi gjort det som ett lag. Det här är en resa som jag alltid kommer att minnas, säger hon. Och redan i kväll är det PRK på Norrvalla igen.
– Vi får se hur vi känner oss efter resan. Vi åker minibuss från Norrtälje och det är rätt långt, säger Evelina och skrattar.

Första sidan