Elias Bjuhr krossade sitt eget rekord
– saxat ur Västerbottens Folkblad den 8 maj


Bjuhr krossade sitt eget rekord
– saxat ur Västerbottens Folkblad den 8 maj

I går fick IFK Umeås 17-årige medeldistansare Elias Bjuhr sitt internationella genombrott. I en tävling i italienska Pavia sänkte han sitt ”pers” på 1500 meter med makalösa 14 sekunder. – Jag fattar absolut ingenting, säger Bjuhr.

Alla vet vilken stor talang han är. Alla vet att han har kapacitet att bli nästan hur bra som helst.
Ändå går han ut och slår friidrottsexperterna med häpnad. På annat sätt går det inte att beskriva hans storlopp i Pavia och detta under en internationell gala med många namnkunniga friidrottsnamn.

I A-finalen på 1500 meter fanns det löpare som gjort 3.41 men det var ingenting som störde en Elias Bjuhr som fram till i går hade 4.07 som bäst.
– Det var ett helt fantastiskt lopp att springa. Snacka om en annorlunda upplevelse långt i från det jag tidigare upplevt, berättar en upprymd Elias Bjuhr.

Svårt hitta ord
Han höll ihop hela loppet och på slutet kunde han till och med trycka till lite extra vilket till sist gav en preliminär sluttid på 3.53 – 14 sekunder under det gamla ”perset” och bara tre sekunder från en plats i Finnkampen – seniorkampen så klart.
– Det är förstås svårt att hitta ord efter ett sådant här lopp. Det vara bara hur häftigt som helst, säger 17–åringen.
Har du någon förklaring till fantomloppet?
– Inte annat än att jag gjort jobbet och att jag tagit ytterligare något kliv jämfört med förra säsongen.
Hur ser du på fortsättningen av utomhussäsongen?
– Självklart hoppas jag kunna ta ytterligare något kliv, men framförallt inspirerar det ofantligt mycket inför den fortsatta träningen. Mer motiverad än så här kan jag inte bli.

Asplund avstod
Det var meningen att även Ume FI:s Anton Asplund skulle springa 1500 meter i Pavia.
– Han tvingades avstå då han var allt för sned i ryggen efter träningslägret i Albufeira, berättar hans tränare Urban Aruhn.

O’dain Rose sprang 100 meter på för honom blygsamma 11,30 (-0.8), medan Adam Andersson och André Brännström, båda Skellefteå AIK, sprang på 11,20 respektive 11,27.

http://www.folkbladet.nu/wp-content/themes/folkbladet/images/users/22.jpgAv Jerry Lindkvist
jerry.lindkvist@folkbladet.nu

Publicerad 2010/05/08  

 

Första sidan