JSM-guld i terräng till Elias Bjuhr - saxat från IFK Umeå Friidrotts hemsida 26 april


 

http://www2.idrottonline.se/ImageVault/Images/width_550/scope_0/compressionQuality_0/id_129409/conversionFormatType_WebSafe/ImageVaultHandler.aspx

JSM-guld i terräng till Elias

Saxat från IFK Umeå Friidrotts hemsida 2010-04-26 08:36

 

Elias Bjuhr gav inte de andra i P17-klassen någon chans utan lyckades springa hem sitt första guld i helgens Terräng-SM som avgjordes i Borås.

 

Inför loppet som avgjordes under lördagen hade Elias bestämt sig för att avvakta under det första varvet för att sedan ta initiativet under loppets senare del. Det var en taktik som visade sig vara vinnande. Elias följde planen till punkt och pricka och på det andra varvet, efter ca. 2.300 meter gick Elias upp i täten och körde. Ingen P17 löpare förmådde svara på fartökningen och Elias kunde dra ifrån. In i banans sista del (en 600 meter lång och brant backe) växte avståndet ytterligare och Elias kunde vinna sitt försa SM-guld på tiden 12.51 vilket var 11 sekunder före Brommas, Jonas Wahl Sjöman. Efter loppet var det en lycklig Elias som pustade ut. Så här var reaktionen strax efteråt:

 

Hur känns det Elias?

”Just nu känns det mest bara konstigt, jag har nog inte riktigt fattat det”

 

Vad tyckte du om banan?

”Jätterolig att springa men avslutningen var verkligen tuff, jag var riktigt trött i sista backen. Mjölksyran kröp i hela kroppen”

 

Terräng verkar passa dig?

”Ja, verkligen. Det här är min tredje medalj i terräng och nu har jag hela serien med brons-silver och nu då ett guld”

 

Hur firar du guldet? En brakmiddag?

”Knappast, just nu är magen mest bara i uppror och jag vill mest bara ta igen mig” (Guldmiddagen blev en tallrik Pekingsoppa (2 dl) där halva portionen åts upp… Att vinna guld sliter på!)

 

En annan mycket lycklig IFK:are var Niklas Berglund som under lördagen kom ner till Borås för att springa seniorernas 4 km bana. Niklas har haft en väldigt bra vinter med rejäl grundträning. Dessutom har problemen med lårets baksida mer eller mindre försvunnit under vintern. Nickes plan var att öppna med ett försiktigt första varv för att inte springa sig stum för att därefter plocka på andra varvet. Precis som för Elias så höll taktiken till 100 %. Nicke var urstark på varv nummer 2 och plockade löpare på löpare. Slutplaceringen blev en mycket fin 20:e plats på tiden 12.29 endast 16 sekunder upp till en topp-10 placering och 35 sekunder från bronset.

 

Hur förklarar du att det gick så här otroligt bra Nicke?

”Jag har varit på läger i Portugal under mars och tränat väldigt bra. Nu sista veckorna så har jag lättat på träningen och då har storformen kommit”

 

Har du tränat annorlunda i vinter?

”Främst har jag väl valt att följa min träningsplan. Tidigare år har jag oftare hängt på och kört andras pass istället för att tänka på vad som passar mig”

 

Hur ser säsongen ut för dig annars?

”Jag ser fram mot att springa bana och då springa en del kortare distanser. En fin tid på 1500 m är ett av säsongens mål”

 

Den tredje IFK:aren som sprang var veteranen Hasse Nilsson som var nere som ledare för Elias Bjuhr men som då även passade på att springa. En 14:e plats i M45 blev Hasses facit.

Första sidan