Kristoffer vann Umemaran (GP 17) för sjätte gången


Kristoffer vann Umemaran (GP 17) för sjätte gången

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Kristoffer Österlund tog i lördags, 10 oktober, sin sjätte seger av sex möjliga i Umemaran. Den här gången blev det med en segermarginal på drygt 13 minuter i tävlingen, som gällde både som DM för Västerbotten och final i Grand Prix.

Sprang utan stress
— Jag har kunnat springa utan direkt stress och inte hela tiden gå på max. Tiden blev ju ändå ganska hyfsad, sade Kristoffer efter att ha sprungit i mål på 2.33.01.
Jalles TC bjöd löparna på en ny bansträckning. Tidigare har Umemaran gått i ett varv, men nu fick löparna springa en tvåvarvsbana. 
— Banan var trevlig och mer omväxlande än den tidigare, tyckte Österlund och många verkade hålla med honom.

— Jag besväras av en liten inflammation i ena låret, men det gick ändå bra i dag. Att jag ställde upp i dag  berodde till stor del på att jag med en fullföljd Umemara hade chans att vinna årets GP, berättade Kristoffer.  Och han vann GP. Nu blir det en viloperiod för GP-kungen.
— Ja, det blir det väl men inte helt. Lite cykling och simning som omväxling ska det nog bli, sade ”KÖ”.

Hängde med länge
Nuray Yassin Ahmed från Tväråselet i Norrbotten hängde med Österlund ganska länge under första varvet, men en dryg kilometer före varvningen hade Österlund skaffat sig en ledning på mer än en minut och sedan ökades denna på mer och mer och blev till slut 13.53. Niklas Berglund, IFK Umeå, såg länge ut att i sin maratondebut kunna ta tredje plats men strax före 35 kilometer bröt han tävlingen. Trea blev nu Iksus Lars-Åke Ekman.

Bästa dam
Bästa dam blev Sandra Halvarsson från Morjärvs SK.
— Jag har sprungit fem maror under det senaste halvåret, men tiden i dag är nog min sämsta, sade Sandra, som fick 3.25.51 som sluttid. Sandra är en så kallad ultralöpare och hon är med i militärlandslaget i löpning.
Tvåa och bäst av de västerbottniska tjejerna blev Birgitta Lanhede, Jalles TC.

Jenny Jansson vann klart
Före maratonstarten avgjordes som vanligt ett kvartsmaratonlopp. För damerna gällde både det loppet och helmaran som GP-distans. Jenny Jansson, Kattisavan, vann kvartsmaratons damklass klart.
— Men i dag gick det tungt. Jag har varit förkyld i fyra veckor och det kändes att formen inte var på topp. Men nu längtar jag till att komma i gång med träningen inför nästa säsong, sade Jenny, som lär få det lite jobbigt att slå den säsong som nu avslutades. De resultat hon har gjort i år har varit så bra, att de blir svåra att överträffa.
Anna-Lena Stenlund, Skellefteå, blev tvåa och Therese Bäckström, Bjurholm, sprang in på tredje plats.

Nytt banrekord
På herrarnas kvartsmara fick vi se ett banrekord raderas ut. Lövångerkillen Joel Bodén, tävlande för Hälle IF, rusade ifrån det övriga startfältet och slog den tidigare rekordtiden (Patrik Johansson, Riviera, 32.10, 1991) med 29 sekunder.
— Jag har nu flyttat till Umeå för att studera. Efter en hälseneoperation har jag tvingats avstå från allt tävlande i sommar, men jag har tränat ganska bra den senaste tiden. Det här var min första tävling för säsongen, sade Joel.
Vi vet att Joel på träning har satt nytt inofficiellt banrekord på Umemilens bana.  Den som har det gällande rekordet är ingen mindre än landslagsmannen Oscar Käck, IF Hagen.                                                                                                 

                                                                                                                                                   

 

Första sidan