Umemaran på nya stråk


Umemaran på nya stråk
av Leif Stening

Sveriges näst äldsta maratonlopp – Umemaran med snart 37 år på nacken, lägger om sin erkänt snabba bana med ett banrekord på 2.25. En av motiven är att försöka göra konceptet ännu bättre.

-Vi vill göra loppet lite variationsriktare, plocka bort vissa motlut och öka pulsen i hela arrangemanget. Det var 23 år sedan vi gjorde något radikalt, så det är på tiden. Nu får vi förhoppningsvis både ett snabbare och publikvänligare lopp där löparna möter varandra oftare, säger tävlingsledaren Leif Stening i Jalles TC.

Banarkitekterna Lars Idhult och Johnny Sandström i samarbete med SFIF:s banmätare Östen Mukkavaara har nu gjort de sista kontrollmätningarna på Röbäckslätten. Det mest radikala är att loppet nu kommer att köras på en bana två varv från Teg. Det innebär att vändpunkten flyttas från Strömbäck till Stöcksjö.

Bansträckningen ut till nya vändpunkten kommer att delvis skilja sig från löpningen tillbaka till varvningen eller målet. På fyra olika ställen gör banan nya utvikningar. Direkt efter start tar löparna en något vidare sväng än tidigare innan man anträder Bölevägen ut mot Volvo. På Böleäng kommer den andra nyheten och en sväng in på Kråkbärsvägen. På slätten före Umåkers travbana tar man en ny ”genväg” i riktning mot Röbäck. Den sista ”utflykten” gör löparna ut på Röbäckslätten och genom delar av Svedjan. De sista kilometerna till vändpunkten i Stöcksjö följer den gamla sträckningen över E4-viadukten och in genom byn.

-Återresan kommer erfarna löpare i Umemaran att känna igen. Här följer vi helt den gamla banan och rundar Umåkers travbana innan siktet ställs in på varvning eller målgång, säger Lars Idhult.

Ett nytt spurtpris har också inrättats i år – Mats-Åke på Teg - och förläggs till varvningen på Teg efter 21 km. Nytt för året är också att marathonlöpare har chans att vinna en fin cykel från Team Sportia på utlottning. I skrivande stund tycks intresset för att utmana de 42 km den 10 oktober vara stort med många långväga gäster och debutanter på distansen. Om vädrets makter står sig bör vi kunna se fram emot rekordsiffror.

Mera information och uppdaterad statistik om loppet finns på www.jallestc.se

 

Första sidan