Lustig drog längsta strået i Umemilen


Lustig drog längsta strået i Umemilen
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Tobias Lustig från Jukkasjärvi IF satte riktig färg på årets Umemil. Lustig tog täten direkt och höll ledningen ända in i mål och vann den 23:e Umemilen på tiden 31.45 och med en segermarginal på 37 sekunder.

Kommit till Umeå för att studera
– Jukkasjärvi, ja, men jag kommer från Kiruna, sa Tobias efter att ha gått i mål och pustat ut lite.  Lustig berättade, att han nyss har kommit till Umeå för att studera, att han gör sin första säsong som långlöpare och att han är född 1988.

Efter ungefär två kilometer hade Lustig skaffat sig en rejäl ledning före trion Niklas Berglund, Jan Westerberg och Pär Wikberg. Berglund och Westerberg i IFK Umeås dräkter, Wikberg i Skellefteå AIK:s. Berglund bröt sedan efter ytterligare någon kilometer.  Blev stoppad av sin envetna skada. Lustig höll alltså undan genom hela loppet och vann före Wikberg. Westerberg blev trea.

Pär Wikberg börjar komma igång
Wikberg börjar i elfte timmen komma i gång och gjorde åter ett bra lopp. I torsdags pressade han Kristoffer Österlund ända in på mållinjen i DM:s 10 000 meter och borde känna sig relativt nöjd.

Jan Westerberg var däremot inte riktigt nöjd.
– Hade väntat mig lite mera av mig själv. Jag har inte kunnat vara med så mycket i GP-tävlingarna, som jag har velat, men jag bor ju i Sundsvall och bland annat det har gjort att det inte har blivit så mycket GP-tävlande för mig. Men korta terräng-DM till helgen i Vännäs hoppas jag kunna vara med i, sa Westerberg.

Berlin Marathon nästa
Damtävlingen gick nu för första gången över en mil och vinnare blev, ja, just det, Jenny Jansson från Kattisavan.
– Inte så oäven tid. Det är faktiskt fyra sekunder bättre än vad jag gjorde på 10 000 meter i Skellefteå. Då hade jag ungefär 36.55, sade en belåten Jenny.

Och Jenny berättade, att på fredag åker hon till Berlin. Som de initierade vet så siktar Jenny Jansson på Berlin maraton, där hon hoppas kunna slå sitt ”pers”, som lyder på 2.55.39 från årets Stockholm Marathon. En annan, som också tänker springa i Berlin, är Kristoffer Österlund. Kristoffer tävlade inte i lördags.

Snabbast av alla på distansen fyra kilometer var Umedalens banlöpare (400 och 800 meter) Kristoffer Olsson.

Deltagarrekord
Det blev i det fina höstvädret deltagarrekord i Umemilen på Nydala. Totalt fullföljde 324 löpare (351 anmälda) vilket kan jämföras med det gamla deltagarrekordet på 212 löpare från 2007. Även i de yngsta klasserna var deltagarantalet mycket större än i fjol. Totalt fullföljde 101 löpare i ungdomsklasserna jämfört med 62 ungdomar 2008.

 

 

Första sidan