Stenhård kamp över milen (GP14)  i Skellefteå - saxat ur Norra Västerbotten


Stenhård kamp över milen
- saxat ur Norra Västerbotten

På damsidan var segern solklar. På herrsidan blev det en stentuff spurt som avgjorde vem som tog hem DM-titeln över 10 000 meter.

Först ut på Norrvalla på torsdagskvällen var damerna. Och redan från start stod det klart vem det var som skulle ta hem loppet. Jenny Jansson, Kattisavan IIF, tog hand om milen från start till mål.
– Det kändes som ett träningspass. Det var svårt att veta hur det gick när ingen hängde på. Men jag tror jag höll ett ganska jämnt tempo, säger Jansson.
Hennes tid stannade på 36:54.
– Det är jag faktiskt riktigt nöjd med. Jag hade siktat under 37 minuter på Tjejmilen, men det gick inte alls.
Nästa söndag är det dags för Berlin Marathon.
– Innan tävlingen sa jag kaxigt att jag siktat på 2.50, men det är mitt drömmål.

Tvåa i damklassen blev Anna-Lena Stenlund, Skellefteå AIK.
– Men jag är inte alls nöjd, jag hade i alla fall tänkt mig 40 minuter.

På herrsidan blev det en hård kamp mellan IFK Umeås Kristoffer Österlund, som tagit hem DM-titeln under många år, och Pär Wikberg, Skellefteå AIK.
Wikberg var ständigt uppe i täten, medan Österlund arbetade sig ikapp under den senare delen av loppet.
Allt kom att avgöras på det sista varvet. Österlund var ständigt steget före, och blev så också in i mål, även om det kom att handla om myrsteg.
– Det kändes som att jag hade ganska bra kontroll över det, och jag märkte att han blev lite trött när han kom ikapp och inte ville dra. Dessutom tog det oväntat lång tid innan han kom ikapp. Med 200 meter tyckte jag att jag hade kontroll på loppet, men på upploppet ryckte han till och jag fick börja slita. När väl syran kom så hade jag inget att sätta emot. Sen är man ingen 400-meterslöpare, konstaterar Wikberg.

Faktarutan

Topp 3

Herrar: 1) Kristoffer Österlund, IFK Umeå, 32:23.52, 2) Pär Wikberg, Skellefteå AIK, 32:23.56, 3) Niklas Berglund, IFK Umeå, 33:48.70,

Damer: 1) Jenny Jansson, Kattisavan IIF, 36:54.79, 2) Anna-Lena Stenlund, Skellefteå AIK, 41:28.70, 3) Terese Bäckström, Bjurholms IF, 42:52.68.

 

Publicerad 2009-09-10 22:34

 

Elin AlaElin Ala
elin.ala@norran.se
telefon 0910-57 853

 

 

Första sidan