Västerbotten segrade i Nordeamästerskapen i Skellefteå - saxat ur Västerbottens Folkblad


FRIIDROTT,
NORDEAMÄSTERSKAPEN

Isak Enetjärns magiska helg hjälpte Västerbotten till seger. Friidrottstalangen krossade allt motstånd – och passerade drömgränsen.
– Jag tog sista chansen för säsongen, säger Ume FI:s Enetjärn.

I juni visade Isak Enetjärn upp sig för en större publik för första gången när han vann dubbla grenar i Världsungdomsspelen i Göteborg. Då hoppade han 1.85 i höjd och 5.82 i längd – och befäste sin ställning som etta på Sverigelistan bland 95:orna.
– Tidigare har jag varit bättre i höjd, men det håller på att jämna ut sig nu. Jag drygade nog ut ledningen i Sverigestatistiken i och med det här, säger Enetjärn nöjt.

Drömgränsen i längd
I lördagens höjdhopp satte han nytt personbästa med en centimeter till 1.86, men det överträffades med längdhoppet under söndagen; Enetjärn slog till med 6.00 i första hoppet och knöt näven i luften när han insåg att han passerat drömgränsen.
– Alla mina hopp, förutom de underkända, var över förra personbästat. Dessutom fick jag på en kanonträff i ett av övertrampen – en av funktionärerna sa att det var ett 6.20-hopp och då var jag bara över plankan med ett par centimeter, säger Enetjärn.
Det finns med andra ord mer att ta av för Enetjärn som är i kanonform.

Panboom tog sex segrar
– Jag sprang korta häcken också och det har aldrig känts så bra som nu, forsätter  Enetjärn som samlade ihop ett antal poäng med fem grensegrar. Men det fanns fler vinnare under en mulen och stundtals duggregnig - helg på Norrvalla.
Fanny Panboom, Skellefteå AIK, vann i princip allt hon företog sig – sex grenar plus stafetten – och var en annan viktig orsak till Västerbottens lagseger. I inomhustävlingen i våras var Västerbotten, liksom nu, starkast.
Hannes Burman, Skellefteå AIK, dominerade i spjutkastningen, men tvillingbrorsan Gustav hade inte samma tur.

Sträckte sig
På upploppet under 200 meter för P13 sträckte han baksidan av låret och plåstrades om ordentligt, men först linkade över mållinjen under stor smärta – allt för att Västerbotten skulle få fler poäng.
-– Det är kul att vi kan samlas och tävla tillsammans. Jag känner några från laget här uppe så det är inga problem, förklarar Isak Enetjärn.
Utomhussäsongen lider mot sitt slut och för vissa är den redan över.
– Det här var sista chansen att sätta personligt för i år, så det kändes extra skönt. Nu är det bara att satsa inför nästa, säger Enetjärn – som inte kunde ha fått en bättre säsongsavslutning.

[] Av Johannes Stenlund
johannes.stenlund@folkbladet.nu

Publicerad 2009/09/06 22:36 under Sport.

 

Första sidan