Österlund först i 40:e Röbäckskneget


 

Österlund först i 40:e Röbäckskneget
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

 

Lördagen den 22 augusti arrangerades Röbäckskneget för 40:e gången. När loppet gick första gången, i augusti 1970, vann Skellefteås Peter Fredriksson, som då tävlade för Mälarhöjden, och Britt-Mari Wincent, IFK Umeå. Nu, i jubileumsloppet, stod Kristoffer Österlund, IFK Umeå, och Jenny Jansson, Kattisavan, som segrare.

 

Osäker om formen

- Jag har varit förkyld och visste inte riktigt hur det var med formen inför ”Kneget”, men det kändes faktiskt riktig bra i dag, sa Kristoffer när han pustade ut i skuggan efter de sju kilometerna.

- Det var lite trångt och bökigt i början, men ganska snart kom jag till täten och sedan var det bara att köra på, sa Österlund, som vann ”Kneget” även 2007, då på Umåker.

 

50:e GP-segern för Kristoffer

Loppet ingick i GP, men Kristoffer har inte GP som främsta mål.

- Visst vill jag vinna GP, men jag kan i alla fall inte vara med i Vännästerrängen, som är näst sista GP-tävling. Den helgen går Berlin maraton och det är en av mina viktigare tävlingar den här säsongen.

Kristoffer tog sin sjunde GP-seger för säsongen och sin 50:e totalt. Hans segermarginal i lördags blev 23 sekunder. Tvåa blev Pär Wikberg, Skellefteå, trea Andreas Brodin, Iksu, och fjärde man blev Niklas Berglund, IFK Umeå.

 

Berlin Marathon för Jenny 

Maran i Berlin är även ett mål för lördagens damsegrarinna.

- Ja, det är det. Berlin har ju en bra bana för rekord och jag ska springa där. Kanske även Umemaran. Den går ju hela tre veckor senare, sa Jenny.

Jenny fick också i lördags veta att damernas GP-distans i Umemilen har ändrats till en mil.

- Det gillar jag. Fyra kilometer, som det har varit tidigare, är i kortaste laget, tyckte Jenny. Jenny presterar bättre tider i varje tävling än vad hon gjorde i fjol. Så blev det även i ”Kneget”. Hennes segermarginal blev nästan tre minuter. Tvåa blev Maria Skoglund, Jalles TC.

 

Totalt deltog 115 löpare varav drygt femtio i ungdomsklasserna. Dessutom sprang 46 i Knatteklasen utan tidtagning.

                            

 

Första sidan