Dubbla rekord i Lövångersloppet (GP 7)


Dubbla rekord i Lövångersloppet
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Det blev rekord på två olika sätt när Lövångersloppet avgjordes i  Lövånger. Dels rekord i antalet deltagare, 175 löpare, dels nytt  banrekord på den långa sträckan av Umeås Kristoffer Österlund som  raderade ut Gustav Berggrens 10 år gamla rekord med en knapp minut.

Rekordmånga deltagare
Det var kallt i Lövånger på lördagen, 13 grader, men för löparna var det bara bra. Det blev också rekord i antalet startande. Och mest glädjande av allt var att så många barn ställde upp i det kortaste loppet. Och alla såg ut att ha riktigt kul och glädjen över att få en plakett var påtaglig. För alla fick pris och dessutom saft och banan efter loppet. 

Banrekord
Rent sportsligt var det största intresset kring den långa tävlingen, 15 km, som också ingick i Västerbottens Grand Prix. Att Umeås Kristoffer Österlund skulle vinna var helt klart. Frågan var bara om han också skulle radera ut Gustav Berggrens gamla banrekord på 51.47?
Och visst klarade Kristoffer det, han sprang in på 50.53. Gustav Berggren, uppvuxen i Lövånger och numera boende i Göteborg, var på plats och gratulerade Kristoffer.
­- Jag hade faktiskt tänkt springa själv. Men cyklade omkull på väg till jobbet för någon vecka sedan så det blev inget, avslöjar Gustav, som numera är motionär. Han tvingades sluta med elitsatsningen efter en efterhängsen fotskada.

Ledde hela vägen
Kristoffer ledde hela vägen.
­- Egentligen borde jag kanske ha sprungit ihop med tvåan Andreas  Brodin. Han har varit här förut och visste vägen, säger Kristoffer och skrattar.
­ - Men jag hittade rätt och kände mig i hyfsad form. Däremot blev det lite tyngre på slutet då jag fick motvind från havet och en del uppförsbackar. Då är det lätt att bli lite bekväm.
­- Jag hade hoppats att få med mig Joel Bodén från Umeå men han hade lite känning i ett lår och avstod. Då hade vi nog sporrat varandra till en ändå bättre tid. Kristoffer ska nu närmast ställa upp i en etapptävling i Danmark som också är nordiskt mästerskap.
-­ Det startar den 20 juli, är fem etapper, och det ska bli kul att möte lite nya motståndare.

Glad amatör
Damloppet vanns av Jenny Lindqvist från Skellefteå som passerade  Therese Bäckström, Bjurholm, vid sista vätskekontrollen några km från mål.
­- Jag testade att dra ifrån i en uppförsbacke och hon släppte direkt, säger Jenny som faktiskt inte tävlar för någon klubb.
­- Jag är en glad amatör som tränar rätt mycket. Dessutom spelar jag innebandy i division II, säger Jenny.

Första sidan