Veteran-SM på halvmarathon i Vännäs


 

Kristoffer Österlund övertygade vid Vännäs Halvmarathon

- totalsegrare med topptid och svensk mästare i M35

 

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

 

Träningsveckorna i Portugal verkar ha gett resultat för IFK Umeås långlöparstjärna Kristoffer Österlund. När årets Grand Prix i långlöpning startade med Vännäs halvmaraton i lördags vann Österlund överlägset och satte både nytt klubbrekord och nytt personligt rekord.

 

Startade tufft

- Jag startade ganska tufft i dag och hade faktiskt planer på att ta klubbrekordet, sade Kristoffer, som redan efter tre kilometer hade ett försprång som tydde på att loppet inte skulle bli annat än en match mot klockan för honom.

Kristoffer fick en sluttid på 1.07.06, vilket är 28 sekunder bättre än Anders Lundgrens klubbrekord från 1989.

Österlund siktar nu först på terräng-DM på torsdag men sedan på Stockholm maraton.

- Jag har varit tvåa två gånger i SM, som ingår i Stockholm maraton, och hoppas nu på att kunna vinna, sade Kristoffer efter att ha vunnit lördagens lopp med en marginal på mer en fyra minuter.

 

Utmärkta förhållanden

Förhållandena i Vännäs var utmärkta och det var fler än Österlund som kunde sätta personligt rekord. En av dem var loppets tvåa, Österlunds klubbkamrat Niklas Berglund.

- Det var inget att göra åt Kristoffer, men jag är ändå jättenöjd. Tiden 1.11.44 är långt under mitt tidigare ”pers”.  Och benen höll, sade Niklas, som länge har haft problem med en ”baksida”, ett vanligt problem för friidrottarna.

 

Även bra resultat på damsidan 

Även damseniorklassens etta, Kattisavans Jenny Jansson, sprang mycket snabbare än i fjol. Jenny gjorde en tid som var mer än tre minuter bättre än vad hon gjorde i fjol.

- Jag har, mycket tack vare att jag nu har fått en sponsor, kunnat träna mer än tidigare och förhoppningsvis ska det kunna ge en del personliga rekord i sommar, hoppades Jenny.

Jenny blev nu inte bästa dam. Det blev Spårvägens Lilian Magnusson, etta i klassen K 40. Magnusson berättade, att hon har gjort 1.16 på halvmaran. Nu blev det 1.18.26.

 

André och Marie segrare på kvarten

André Johansson hade kommit ner från Ammarnäs och sprang kvartsmaraton. André vann den distansen på 37.39.

- Egentligen är jag skidåkare, men jag tänker försöka satsa lite extra på löpning i sommar, berättade André.

Bästa dam på ”kvarten” blev Marie Eriksson från Tväråselet i Norrbotten, förstaårssenior som satsar på bana och på 5 000 meter.

- Jag studerar i Umeå, svarade Marie på frågan om hur det kom sig att hon tävlade i Vännäs.

Tävlingen gällde som SM och DM för veteraner och som DM för seniorerna.

Totalt deltog cirka 320 löpare i de olika åldersklasserna.

                                                                        

 

 

Första sidan