Friidrotten i AIK vill leva vidare


Friidrotten i AIK vill leva vidare

av Roger Lindström, Norra Västerbotten 31 mars

 

Tanken på att göra om Norrvalla till en konstgräsplan är något som skulle påverka friidrotten mycket negativt. Skellefteå AIK Friidrott ser den här frågan som principiellt viktig för hela föreningens fortlevnad.

 

Faktarutan

Skellefteå AIK Friidrott

Medlemmar: 1 400.

Aktiva: 600 (lika många tjejer som killar).

Tränare: Cirka 50 stycken.

Arrangemang: Cirka 30 per år.

Aktiviteter: 20 000 tillfällen (mest med barn och ungdomar)

Väntetid: Just nu kan AIK inte ta emot alla ungdomar som vill träna och tävla på grund av lokalbrist.

Rekryteringskampanj: Ska starta bland högstadieelever.

Omsättning: 2,7 miljoner kronor.


Byta ut naturgräset
Tanken har förts fram att byta ut naturgräset på Norrvalla IP mot en konstgräsplan. Samma åtgärd har gjorts på Gammlia i Umeå och det har i princip slagit ut friidrotten.
– Där byggs nu en ny anläggning för friidrott som kommer att kosta minst 35 miljoner kronor, säger AIK:s klubbdirektör Lennarth Johnsson.
– Vi kommer inte heller acceptera att den anläggningen i så fall ska ligga i framtiden. Vi vill i så fall att den vara klar innan Norrvalla byggs om, säger Urban Lindberg i AIK.

Inga kast
Problemen är många med en konstgräsplan. Framförallt omöjliggör det att grenar som spjut, diskus och slägga utövas på planen.
– Vi har fått förslag om att flytta all kastverksamhet till träningsplanen nere vid Torsplan. Problemet är bara att kommunens tjänstemän bara sett 80 meter framåt, vilket ett spjutkast ska vara. Det finns också en kastsektor som är betydligt bredare. Så säkerhetsaspekten är inte utredd, säger Urban Lindberg.

Inga SM
Om det skulle byggas ett konstgräs på Norrvalla skulle det också helt omöjliggöra tanken på att arrangera SM i friidrott på Norrvalla i framtiden. Senast AIK arrangerade var stafett-SM 200, då fanns till exempel både Susanna och Jenny Kallur på plats på Norrvalla liksom stora delar av den svenska löpareliten.
– Vi har ansökt om att få arrangera veteran-SM 2011. Vi hoppas kunna söka om ungdoms- och junior-SM i samarbete med Umeå när de får sin anläggning klar. Det finns också planer på att söka stora SM i framtiden, säger Johnsson.

Värnar om friidrotten
Hans Lenman är anläggningsansvarig i klubben.
– Vi ser inte det här som en kamp mellan fotboll och friidrott. Vi värnar om friidrotten och för oss är de här planerna oacceptabla. Det finns inte bara praktiska problem kring träningar och dylikt.
– Under ombyggnationen är det stor risk att den så fina grundytan under löparbanorna förstörs och att det får konsekvenser långt in i framtiden.
Det finns också en ekonomisk aspekt på det hela. Christer Sjödin är ansvarig för de finansiella frågorna.
– Vi skulle inte påverkas av ombyggnationen av
Skellefteå Kraft Arena och Kombihallen. Men vi förlorade mycket pengar på det eftersom vi var tvungna att krympa ned på grupper. Det känns först nu som att vi ska kunna komma upp i de inkomster vi hade för 2-3 år sedan.

Lennart Johnsson får avsluta:
– I slutändan är det här ett politiskt beslut om det bara är idrotter som fotboll och ishockey som ska få leva kvar i Skellefteå. Det finns en enda anläggning för friidrott i hela Skellefteå kommun. Nu är den också i riskzonen.

 

------------

 

Första sidan