Lena Aruhn tar plats i Svenska Friidrottsförbundet styrelse


Lena Aruhn, Ume Friidrott tar plats i Svenska Friidrottsförbundet styrelse

av Ivar Söderlind

Lena Aruhn, ordförande i Ume Friidrott och länets framgångsrikaste friidrottare under 2000-talet, röstades förra helgen in i Svenska Friidrottsförbundets styrelse. Vid årsmötet i Malmö valdes hon med betryggande marginal in på två år.

Sluten omröstning
I den slutna omröstningen gick mötet på valberedningens fyra förslag. Lena fick 63 röster medan det blev omval på Karin Lundgren (67 röster), Tomas Riste (67 röster) och Stefan Borg (61 röster).  För de andra två kandidaterna Ann-Katrin Olsson, Skåne och Siv Tjärner, Norrbotten, som inte föreslagits av valberedningen, blev det 48 resp 28 röster.
Lennart Karlberg omvaldes enhälligt som ordförande och valberedningens förslag om Carl-Gustaf Nilsson, Småland i fyllnadsvalet på ett år blev också oomstritt (ende kandidat).

Landslagsmeriter och SM-guld
Lenas idrottsliga meriter, inte minst under sin tid i Umeå, imponerar. Hon var given i landslaget och totalt vann hon fem SM-guld åren 2004-2007, tre på 200 m (varav ett inomhus) och två på specialdistansen 400 m. På 400 m är hon Sverigetrea genom tiderna med 52.32. Sedan hon kom till Ume Friidrott från SoIK Hellas 2003 har hon raderat ut distriktsrekorden utomhus på 100 m (11.58), 200 m (23.47) och 400 m (52.40). Inomhus har hon förbättrat distriktsrekordet på 200 m till 24.06 och på 400 m till 52.77 

Lena blir en frisk fläkt i förbundsstyrelsen
I fjol lämnade Lena (född 1970) startblocken och kommer under de närmaste två åren (minst) att befinna sig i maktens korridorer när det gäller svensk friidrott – en av Sveriges absolut hetaste idrotter. Vi i Västerbottens Friidrottsförbund är övertygade om att Lena kommer att bli en frisk fläkt i förbundsstyrelsen med sina erfarenheter från elitfriidrotten och kunskaper om både storstadsfriidrotten och friidrotten här uppe i norr. Under 2007 satt Lennarth Johnsson från Skellefteå i förbundsstyrelsen och vi är glada över att Västerbotten nu återigen har en direktkontakt så högt upp i organisationen. Det stora diskussionsämnet vid årsmötet i Malmö var styrelsens förslag ”Friidrott för 2010-talet” som gäller svensk friidrotts framtida organisation och handlar om ledningsprocessen, röstlängden och medlems- och sanktionsavgifter. Nu när detta förslag skall sjösättas i distrikt och föreningar är det extra värdefullt att vi har Lena som bollplank upp i organisationen.

Grattis Lena till styrelseplatsen!

 

 

 

Första sidan