Nya Friidrottsarenan i Västerbottensnytt


Umeå storsatsar på friidrott

- bygger ny utomhusarena och ett kunskapscentrum

Publicerad 17 december 2008 - 17:07
Uppdaterad 17 december 2008 - 19:24

Sedan konstgräset lades på Gammliavallen, har Umeås friidrottare levt på undantag. Förbud mot kastgrenar, fotbollar som flyger över löparbanorna och snusprillor på längdhoppsbanan är bara några exempel. Men bättre tider väntar. 2010 ska en ny utomhusarena stå klar.

Akademiska Hus i Norr som satsar 35 miljoner i bygget, har som uppdrag att utveckla campusområdet. Så när kommunen vill bättra på sin idrottsprofil, universitetet vill bli attraktivare för elitidrottare och friidrottsrörelsen behöver en ny arena, så var det bara att börja planera.

Platsen för den nya utomhusarenan är öster om Iksu och Skogshögskolan. Detaljplanen väntas bli godkänd av kommunen före jul och efter nyår påbörjas projekteringen. Och det är bråttom. Just nu är området fullt med skog, men sommaren 2010 ska en ny utomhusarena med 8 banor och läktare med stor åskådarkapacitet att stå klar. Det måste den. Nordiska juniormästerskapen är inbokade redan i augusti 2010.

FPC - friidrottens prestationscenter
Men arenan är inte allt. Parallellt med arenabygget tar också friidrottens prestationscenter, FPC form. Centret är ett samarbete mellan friidrottsklubbarna i Umeå, Svenska Friidrottsförbundet och Umeå Universitet.

Umeå kommun konstaterade för en tid sedan att många hörde av sig och ville komma i kontakt med idrottsuniversitetet. Men något sådant fanns inte. Trots att flera stora elididrottare redan var studenter på campus. Kommunen insåg då behovet av en tydligare profilering av Umeå Universitetet som ett idrottsuniversitet.

Grunden finns redan. Campus kan redan stoltsera med en internationellt erkänd idrottsmedicin. Idrottspedagogik och idrottspsykologi finns också under universitetets tak. Nu vill alla parter kraftsamla för att synliggöra och använda sina kunskaper. Därav FPC.

Föreningarna: Ett lyft även för gräsrötterna
Men ännu finns inga kurser att gå, inga skräddarsydda studielösningar för elitidrottare. Men nu börjar även ett sådant arbete ta form. Om två år ska FPC kunna erbjuda kurser för både utövare och tränare. Idrottsmedicin ska delvis bolagiseras för att kunna möta det internationella behovet av idrottsmedicinska tjänster i Umeå.

De friidrottsföreningar som var med på dagens presskonferens på Iksu var eniga om att satsningarna blir ett lyft även för gräsrötterna. Utbildning och utrustning kommer inte längre bli en bristvara och lyckas FPC locka fler friidrottare på elitnivå till Umeå, kommer intresset för friidrott bland barn och ungdomar att öka.

Martin Machnow
Västerbottensnytt

Första sidan