Maria Lundgren, IFK Umeå slog svenskt rekord i ultralöpning


Maria Lundgren slog svenskt rekord i Italien
av Leif Stening

Årets EM i ultralöpning och tillika Världscupen på 100 km avgjordes 8 november i Italien, närmare bestämt i Toscana och Tarquinia. Sverige var representerat av fem landslagslöpare. Banan, på historisk mark mitt i Etruskien, kan knappast beskrivas som de allra snabbaste i sitt slag. Blandat underlag med delvis gatsten och viss kupering mellan de romerska murarna. Loppet inleddes med en första etapp på 35 km och övergick sedan till varvbana, fyra varv, och avslutades med 7 km in mot målet i Tarquinia.

Hemmaseger

I den manliga tävlingen blev det hemmaseger genom italienaren Giorgio Calcaterra på 6.37.41. Jonas Buud, IFK Mora hade under drygt halva loppet en position bland de fem-sex bästa löparna. Han tvingades ta massage på slutet och hamnade slutligen på en 29:e  plats på tiden 7.41.29. Christian Ritella kom i mål på 8.04.29. Därefter följde Reima Hartikainen, IFK Skövde på 9.08.13 och Stefan Lindvall från Solvikingarna på 9.23.44.

Nytt svenskt rekord av Maria

Det mest anmärkningsvärda svenska resultatet finner vi i kvinnliga klassen. Här blev det rysk seger genom Tatyana Zhirkova på 7.23.33. De blågula färgerna försvarades av Maria Lundgren, IFK Umeå.

”Mia” gick i mål på 8.27.36 och var totalt 18:e  kvinna i mål. Omräknat i EM räckte detta till en 11:e plats. Sluttiden innebär samtidigt nytt svenskt rekord på 100 km, en sänkning av Maria Sollerman, Fredrikshofs FIF nio år gamla rekord med nära exakt 30 minuter. Ett annat sätt att förstå Maria Lundgrens prestation är att hennes snittid per km var 5.04. I EM slog hon samtidigt den nordiska rekordinnehavaren Margrethe Logavlen, Norge med nära tre minuter!

Två svenska ultrarekord

Maria Lundgren innehar nu således två svenska ultrarekord. Tidigare i våras slog hon som bekant rekordet i 6-timmarslöpning i Skövde. IFK-löparen har även visat framfötterna i andra uthållighetslopp under säsongen, seger i bl a Vertex Fjällmarathon och seger i St Olovsloppets Ultra, 128 km, Åre till norska Levanger.

Första sidan