Tider pressades i regn och sol vid Stora DM i Umeå

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Öppna DM i friidrott i Umeå bjöd deltagarna på omväxlande förhållanden. Lördagens tävlingar gick delvis i hällande regn, medan söndagens väder var soligt men något kyligt och med en stundtals besvärande vind. I de flesta av grenarna var det tämligen tunna startfält och inte ens i GP-loppet över 5 000 meter var det mer än sex startande, fem män och en kvinna.

Västerbottens Bekele
Västerbottens Bekele, enligt tävlingsspeakern, Tony Berglund, IFK Umeå, vann med 44,6 sekunder och tog sin 16:e GP-seger. Berglund lär ha blivit Stor grabb i och med segern. Samma sak gäller klubbkamraten Rikard Hedelin, som vann lördagens 1 500 meter.

I slägga fick vi ett nytt distriktsrekord, när sextonåriga Liv Andersson från Ume FI kastade 46,86 meter och raderade ut Jessica Larssons, Skellefteå AIK, fem år gamla rekord på 46,36 meter.

Långt med seniorspjut
Erik Olofsson, IFK Umeå, 15 år, kastade 49,77 meter med seniorspjutet vilket är mycket bra och det placerade honom som DM-tvåa.

Löparlöftet O´Dain Rose, IFK Umeå, pressade Haparandas Erik Lindberg ända in på mållinjen på 100 meter men fick ge sig och blev tvåa.
— Jag kommer från Haparanda och har flyttat till Umeå för att studera här, berättade Lindberg och avslöjade att han har ett personligt rekord på 11,09 sekunder på den här distansen. Samma tid som Rose gjorde i Skelleftespelen. Rose hade nu 10,8 manuellt och lägger vi till 0,24 sekunder, som man brukar göra för att kunna jämföra ser vi att det var ett bra lopp av Rose.

Manuella tider
Tiderna vid löpningarna togs alltså manuellt och bör därför inte jämföras direkt med de el-tider, som löparna har presterat.
Lindberg vann även söndagens längdtävling med endast ett godkänt hopp (6,57).

Markus Johansson Umeå vann både 400 meter och 400 meter häck.
— Men jag satsar egentligen på 800 meter, sade Markus som i häckloppet var ensam deltagare.

Umedalens Amanda Lidström vann kvinnornas 200 meter.
— Men tiden blev inte så bra. Ungefär två sekunder sämre än mitt ”pers”, som ligger på 25 sekunder, sade Amanda.

Talangen Elias Bjuhr
En annan talang, som inte var särskilt nöjd med sin tid, var Elias Bjuhr, IFK Umeå, etta på 800 meter.
— Det blev 2.05 och jag har gjort två blankt på 800 meter. Men nu ska det förhoppningsvis bli bättre. Jag ska till skol-SM och där blir det 800 och 2 000 meter för mig, berättade Elias.

Anneli Johansson, Ume FI, vann både kula och diskus. Anneli vet nästan inte själv hur många DM-tecken hon har.
— Jag tror att det nu är 25 eller 26, sade Anneli.