Mycket IFK Umeå i Örträsksjön Runt


Mycket IFK Umeå i Örträsksjön Runt
av Lars Lindgren, VästerbottensKuriren

Det blev mycket IFK Umeå i landsvägsloppet Örträsksjön runt i lördags. Klubben vann både damklassen och herrklassen och i herrarnas tävling blev det IFK på de tre första platserna. Tony Berglund heter herrsegraren och damsegrarinna blev Linn Sömskar.
 
Tony och Kristoffer i täten
När löparna kom fram till Knösavägen efter fyra kilometers löpning var Tony Berglund och hans klubbkamrat Kristoffer Österlund ensamma i täten.
­ Sedan kunde jag gå ifrån lite men Kristoffer kom ganska snart ifatt mig och sedan följdes vi tills det var cirka 500 meter kvar. Då lyckades jag rycka till mig ett försprång som sedan gav mig seger med åtta sekunder, berättade Berglund.
Tony Berglunds skador har varit en följetong som har satt stopp för hans tävlande med jämna mellanrum men efter lördagens lopp var det bara positiva tongångar från Berglund.
­ Det kändes bra i dag. Så fantastiskt skönt att kunna vinna. Och över Kristoffer. Han är ju enorm som maratonlöpare och en lite märklig sådan. Han är så snabb även över på kortare sträckor, ända ner till 3 000 meter, menade Tony, som berättade att han nu tillsammans med Kristoffer ställer upp på 10 000 meter i SM i början av augusti i Västerås.
Trea i lördags blev Niklas Berglund, segraren från förra helgens Viskaterräng.Det blev inget banrekord i Örträsk. Segertiden blev 34.33 och banrekordet lyder på 34.29 (Andreas Brodin 2005).

Linn Sömskar överraskad segrare
Linn Sömskar, skidtjejen från Röbäck som nu finns i IFK Umeås skiddräkt, var själv lite överraskad över att hon kunde vinna.
­ Jag tränar väldigt lite löpning och det är länge sedan jag ställde upp i ett sånt här lopp. Jag är här och hälsar på en kompis och fick plötsligt för mig att jag skulle vara med, sade Linn. För Sömskar blev det första GP-segern medan Tony Berglund tog sin 15:e.
Ungdomsklasserna hade förhållandevis bra med deltagare och totalt fullföljde 93 löpare årets Örträsksjön runt. Så många har vi inte sett sedan 2003 då det också var 93 i mål i Örträsk.

Första sidan