Niklas Berglund ohotad segrare i Fredrika


Niklas Berglund ohotad segrare i Fredrika
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Niklas Berglund vann Viskaterrängen i Fredrika i lördags (12 juli) och därmed tog Niklas sin första GP-seger någonsin. Visst har Niklas vunnit tävlingar tidigare men han har ganska ofta valt andra distanser än den som har gällt GP.
­ Något så underbart skönt, utbrast Berglund efter att helt ohotad ha sprungit i mål på Tjäredacka, campingplatsen i Fredrika.

Niklas envisa skada
Niklas Berglund har länge haft en envis skada i ena låret, men skadan tycks nu ha läkt och Niklas börjar kunna springa som han vill och kan.
­ Jag blev tvåa både i Nattmilen i Umeå och i Storumans marknadsmil, båda gångerna efter Kristoffer Österlund, och då kände jag att det kanske var på gång att släppa med mina bekymmer i låret, berättade Niklas.
Viskaterrängen är 15 km, i huvudsak terräng, och när VK mötte löparna på Vallmyren efter knappt en mil var fjolårssegraren, Skellefteås Pär Wikberg, och Niklas Berglund ensamma i täten.
 ­ Jag drog fram till ungefär  tolv kilometer. Då ryckte Niklas och det var för mig bara att släppa. Jag hade ingenting att ge i dag, sade Pär, när han pustade ut efter bataljen.
Berglund avancerade nu till femte plats i GP. Wikberg är tvåa efter Kristoffer Österlund.

Tvåan Therese Bäckströms nionde GP-vinst
En annan med skadebekymmer är Bjurholms Therese Bäckström.
­ Det är bland annat höften som spökar för mig. Jag vet inte hur klokt det var av mig att springa i dag, men man bli lite otålig av att inte få vara med. Får se om det blir några sviter efter det här, sade Therese, som blev två efter Tväråselets Kristina Nordebro men som vann GP-loppet eftersom det bara gäller västerbottenslöpare. Det blev Bäckströms nionde GP-vinst men bara sex GP-poäng, eftersom reglerna säger, att man måste ha fullföljt ett banlopp och än så länge har Therese inte gjort det.

Drygt 70 löpare
Drygt 70 löpare varav cirka hälften i ungdomsklasserna fullföljde tävlingen. Ett gäng deltagare hade som vanligt kommit ända från Belgien för att springa Viskaterrängen. De kommer faktiskt varje år för det här loppet. Så säger i alla fall ryktet.

 

Första sidan