Österlund tog en väntad seger i Gammliaterrängen


Österlund tog en väntad seger i Gammliaterrängen
av Lina Bergström, Västerbottens Folkblad

Det blev ingen större skräll. För tredje gången tog Kristoffer Österlund hem segern.
Men han kände sig inte helt säker.
 – Jag hade inte grinat om jag fått stryk, sa IFK Umeå-löparen.

31:a gången
Tävlingen arrangerades den 19 maj för 31 gången och lockade 50 deltagare, 10  färre än i fjol. Sträckan var som vanligt 8 kilometer. Efter att ha presterat bra tidigare i år, framförallt i London Marathon, var Kristoffer Österlund stor favorit inför gårdagens lopp. Redan på uppvärmningen förstod han också var det skulle kunna avgöras.
– Vi skämtade om att i det var i backen som agnet skiljs från vetet. Sedan gäller det bara att tillhöra rätt sort.
Men visst är Österlund gjord av det rätta virket. Efter halva loppet låg han i täten tillsammans med Jan Westerberg, IFK Umeå och Per Wikberg, Skellefteå AIK. Trion turades om att dra och tiden vid varvningen efter 4 km blev 12.55.
– Det var riktigt tufft första varvet. Just då kändes det som att vem som helst kunde vinna, sa Österlund. När de kom till den kilometerlånga backen gjorde Österlund ett ryck och gick ifrån. Westerberg försökte hänga på, men orkade inte hålla samma tempo. Istället fick även han en lucka på Wikberg.

Hård bana
Banan är rätt hård med backar upp och ner. Österlund gjorde precis som för ett år sedan.
Han sprang i mål som etta, ganska så överlägset. Med tiden 26.09 var han 39 sekunder före tvåan.
– Det kändes ganska bra idag, men Wikberg och Westerberg var riktigt starka. Kanske hade det slutat annorlunda om inte Jan Westerberg varit i Norrtälje i helgen för att tävla på 3000 meter för IFK Umeå i Svealandscupen.
– Jag siktade på att ta hem det, men det gick inte idag, sa Westerberg som slutade på andra plats.
Nu siktar Österlund på Stockholms Marathon om två veckor. Han har en andraplats bland de svenska deltagarna att försvara. Totalt slutade han i fjol på 10:e plats.
– Det ska bli intressant, men jag brukar lyckas i de stora loppen.

Jenny Jansson segrade i damklassen                                                                                             
I damklassen segrade Jenny Jansson från Kattisavans IIF på fina 31.03 vilket är nära minuten bättre än hon hade ifjol. Tvåan Caroline Englin, IKSU Friidrott kom i mål på 34.44 och trean Therese Bäckström, Bjurholms hade 35.02.

 

 

Första sidan