Österlund snabbast i Vännäs Halvmarathon


Österlund snabbast i Vännäs Halvmarathon
 av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

IFK Umeås Kristoffer Österlund och Lena Gavelin från Trångsviken vann den västerbottniska långloppspremiären som avgjordes i Vännäs i lördags, 10 maj. För Österlund var det tredje segern i Vännäs halvmaraton.
 
Bra lopp trots besvärlig vind
 ­ Det blev ett ganska bra lopp trots lite besvärlig vind. Strax efter vändpunkten kunde jag gå loss och jag tror att det har gått lite snabbare på hemvägen för mig, sade Kristoffer, som vann loppet på 1.11.51 och med en marginal på 84 sekunder.
Österlund sprang maraton i London i mitten av april på fina 2.21 och var då bara sekunder från sitt personbästa.
­Jag känner fortfarande av det loppet och därför blev dagens lopp kanske inte hundraprocentigt men ändå relativt bra, sade Kristoffer och berättade att en ny mara väntar, nämligen Stockholm Marathon den 30 denna månad.
Som tvåa efter Österlund sprang, imponerande och lite överraskande, Stöcksjös Jonathan Love in före senaste segraren i Umemaran, Matti Linna från Nilivaara. Fjärde man i mål blev Andreas Brodin, Iksu. Linna och Brodin blev etta respektive tvåa i M 35.
 
Seger för Lena Gavelin
För Lena Gavelin blev det första segern i Vännäs. Lena sprang i mål på 1.15.57. En så bra segertid i damklassen har Vännäs inte sett sedan SM i Vännäs 1994, då Ing-Mari Nilsson, Ullevi, vann på 1.14.08.
­ Jag har på grund av skador inte tävlat så mycket de senaste säsongerna, men nu kanske jag börjar komma i gång igen. Jag ska i alla fall försöka mig på Stockholm maraton i år, sade Lena.
Någon undrade om Lena kommer från Vilhelmina, men vi kan berätta att det är Anundsjö, som är hennes ursprung.
Tvåa i damklassen blev Jenny Jansson, Kattisavan, på tiden 1.23.28, vilket är över en minut bättre än hennes segertid i fjol.
Spurtprisen efter 5,3 km gick till seniorsegrarna Österlund och Gavelin.

Anton och Angelica snabbast på halva distansen
Snabbast av alla som sprang halva distansen var Anton Stenlund från Skellefteå. Snabbaste dam var Angelica Wiklund, Iksu. Angelica sprang in på en tid lite under 43 minuter på sin kvartsmara.
­ Det här var väl i längsta laget för mig. Jag satsar ju på 3 000 meter, men som träning kan det här väl vara ganska passande, tyckte Angelica.

Från ungdomsklasserna kan vi nämna att Jonna Sundling från Tvärålund vann ICA 3:an, flickor 14-15. Jonna, som även är en duktig skidtjej, berättade att strax efter tävlingen i Vännäs väntade en fotbollsmatch på henne.

294 deltagare fanns anmälda till lördagens lopp i Vännäs, som var tidernas 24:e. Tävlingen gäller som DM, veteran-DM och som första deltävling i årets Grand Prix.


 

Första sidan