Veteraner bäst i Umemaran

av Lars Lindgren, Västerbottens Kuriren

Matti Linna från Nilivaara IS i Norrbotten vann den 35:e Umemaran som avgjordes i lördags. Linna tävlar i klassen M 35 och andre man var även det en veteran. Tvåa blev nämligen Martin Lundberg från Fredrika IK. Martin tävlar i klassen M 40 men nu var han även anmäld som senior.

Ensam i täten
Linna var ensam i täten under nästan hela loppet och kom till vändpunkten med en ledning på mer än minuten och vände på 1.15.56.
­Men andra halvan gick inte alls bra. När det var kvar ungefär sju kilometer gick jag in i väggen och det var knappt att jag klarade att hålla undan in i mål, berättade Linna.

Martin och Elisabeth blev distriktsmästare
Martin Lundberg var piggare och tog in mer och mer och i mål fattades det inte mer än sex sekunder. Men Martin blev i alla fall distriktsmästare.
­Men visst hade det varit kul att få vinna tävlingen. Jag var rätt så trött och kunde knappast ha gett mera. Men, men, hade det varit en kilometer till så vet man inte hur det hade gått, menade Martin. Segrartiden blev nu 2.42.52 och de två i toppen kunde inte rubba sina personbästa. Trea blev Jonathan Love från Stöcke TS Järnet. IFK Umeå Lars Mattsson och Daniel Pettersson blev fyra respektive femma. Bästa dam blev Agneta Jonsson från Järfälla. Bäst av de västerbottniska damerna blev Elisabeth Karlsson från Jalles TC på tiden 3.45.50.

Niklas och Ida först på kvartsmaraton
Den andra distansen, kvartsmaraton  (44 fullföljande), vanns av IFK Umeås Niklas Berglund före klubbkamraten Lukas Peterson. Men Johan Brändström, Iksu, som vann M 40, var 16 sekunder snabbare än Lukas och blev totaltvåa.
­Jag är ändå inte helt skadefri. Ena benet spökar och det var tur för mig att det inte gick alltför fort i dag, sade Niklas Berglund, som trots allt kunde vinna med sju sekunder och med tiden 36.37. Ida Thellenberg, Tväråbäck, var snabbast av damerna.

SDM, VDM och Grand Prix
Helmaraton (61 fullföljande) gällde som DM, Veteran-DM och som GP. För damerna gällde båda distanserna som GP, för herrarna bara helmaraton.
I Kvarken Marathon Cup, som omfattar både Vaasa marathon och Umemaran,  vann Mats Ceder från Marathonblåbären i Finland. Jalles Lars Idhult tog tredje plats.
Och Alf Granvik från Finland genomförde sitt 250:e maratonlopp.