Terräng-DM i Vännäs


Terräng-DM i Vännäs
av Ivar Söderlind

Tisdagskväll den 25 september anordnade Vännäs SK och Västerbottens Friidrottsförbund DM i kort terräng för alla åldersklasser i elljusspåret vid Liljahallen i Vännäs. Årets DM skulle egentligen ha arrangerats i samband med Lyckseleterrängen den 11 augusti. Då den tävlingen ställdes in gick budet till Vännäs SK som nu svarade för ett perfekt arrangemang i det fina terrängspåret på 2 km i anslutning till skidstadion. Fortsättning följer nästa år med Vännäs SK som ”ordinarie” arrangör av Terräng-DM? 

Wilhelm var överlägsen

Totalt deltog 34 löpare i det ljumma höstvädret och först ut var de yngsta som sprang ett varv. 12-årige Wilhelm Hedenberg, Umedalens IF i P13 var helt överlägsen. Han gick ut stenhårt och utökade hela tiden ut avståndet till sina konkurrenter och var i mål 1.27 före tvåan. Tiden 8 minuter 27 sekunder imponerar. Wilhelm berättade att han förutom friidrott med Umedalens IF även tränar fotboll, innebandy och slalom. Det innebär träning nästan varje dag. Distriktsmästare i F13 blev Lovisa Sundh, Storrödningsberget IF med goda 10.50.
Även i övriga ungdomsklasser gjordes fina prestationer. Vad sägs t ex om 14-årige Elias Bjuhr, IFK Umeå som var totalfemma på 4 km med 15.51 och 16-årige Jonathan Edlund, Umedalens IF som tog hem UDM-tecknet i P17 med 16.20.

Elitorienterare överraskade

På 4000m ledde IFK Umeås elitorienterare Lukas Petersson från start till mål. Vi var många som undrade vem denne löpare med sitt fina löpsteg var. Han tog direkt ledningen och efter första varvets 2 km var han fortfarande i klar ledning före de ”etablerade” långlöparna. På andra varvet drog han sedan ifrån ordentligt. Hans konkurrenter hade ingen chans att hänga med framför allt i utförsbackarna. Med fina 14.58 distanserade han tvåan Daniel Pettersson, IFK Umeå med 18 sekunder. I samband med prisutdelningen inne i Liljahallen berättade 21-årige Lukas att han haft framgångar som orienterare med topplaceringar i norra Sverige. Hans största framgång är ett norrländskt seniormästerskap och nu blev det alltså ett DM-tecken i terränglöpning.

Åsa distriktsmästare

Även i damklassen segrade en elitorienterare. Det var Åsa Lindqvist, IKSU Friidrott, som efter tre sekunders ledning vid varvningen, var halvminuten före 16-åriga klubbkamraten Angelica Wiklund i mål. I sin åldersklass tillhör Angelica Sveriges bästa löpare vilket hon visade redan tidigt i våras när hon vid Terräng-SM i Halmstad blev tvåa i klassen F16 på just 4 km. Åsa och Angelica har under säsongen haft hårda duster i många GP-lopp. Redan före säsongavslutningen i Umemaran den 13 oktober är det klart att Åsa blir tvåa i GP och Angelica ligger på en fin sjätteplats.  Klar Grand Prix-segrare är Jenny Jansson, Kattisavans FII, som inte deltog i kvällens tävling. I kvällens tävling segrade Anne Sundberg, Vännäs SK (20.32) i K45 före Marita Sundh, Storrödingsberget IF (21.51). De ligger delad fyra i GP.

Johan snabbaste veteran

Snabbaste veteran var Johan Brändström, IKSU Friidrott som vann i M40. Han blev totaltrea i hela tävlingen (15.24), 14 sekunder före Martin Lundberg, Fredrika IK, tvåa i M40. Favoritsegrar blev det även i övriga veteranklasser genom Rikard Hedelin, IFK Umeå i M35 (16.01), Jens Malmgren, IKSU Friidrott i M45 (16.29), Stefan Lindgren, Vännäs SK i M50 (17.51), Henning Perneholm, Sandviks IK i M55 (19.29) och Sune Persson, Sandviks IK i M60 (20.51). Förra helgen deltog Henning och Sune vid Veteran-SM i femkamp i Mora. Där blev det guld och silver för dessa båda krutgubbar som med liv och lust deltar i friidrottens alla grenar.

Första sidan