Rekord i Umemilen (GP 14)


Rekord i Umemilen (GP 14)
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Det blev rekord i söndagens Umemil. IF Hagens Oskar Käck satte nytt banrekord på milen och när det gäller antalet deltagare blev det också nytt rekord. Över 200 löpare kom till start och så många har det aldrig varit tidigare sedan tävlingen flyttades till Nydala.

Oskar Käck i täten
Oskar Käck var snabbt ensam i täten och när löparna passerade Kinabron efter exakt tre kilometer ledde Käck före Kristoffer Österlund, IFK Umeå, och med Skellefteås Pär Wikberg som trea.
­Jag hade inte riktigt klart för mig vad det tidigare banrekordet löd på men jag siktade på att klara mig under 31 minuter, sade Käck efter sin målgång.
Nu blev segrartiden 31.09 och det tidigare banrekordet (Kristoffer Österlund, 2005) blev slaget med 22 sekunder.
­Nu ska jag springa Hagenloppet hemma i Skövde till helgen. Sedan blir det att förbereda sig inför nordiska mästerskapen i terräng som går i Södertälje i november, berättade Oskar, som även berättade att huvuddistansen för honom är 5 000 meter.
 
Pär Wikberg lyckades besegra Österlund
Pär Wikberg sprang i mål som tvåa och lyckades nu besegra Österlund i ett GP-lopp.
­Det avstånd jag hade fram till Kristoffer vid tre kilometer kunde jag hålla och så småningom märkte jag att det blev mindre och mindre och till slut var jag ifatt. Sedan följdes vi ett tag men så märkte jag att jag var lite starkare och kunde ska av mig honom, sade Pär.
Kristoffer Österlund hade inte någon toppendag. Han sprang i alla fall in som tredje man och ordnade slutseger i GP trots att en deltävling återstår.
­Men man kan ju inte vara på topp jämt. Jag kände inte att kroppen var upplagd för någon riktig spurt i dag, var Kristoffers kommentar.
Österlund ska nu till Berlin och springa maraton den sista september.
­Ett personligt rekord på den distansen skulle sitta bra, sade Kristoffer.

Jenny Jansson fixade slutsegern i GP
Kattisavans Jenny Jansson vann damernas lopp (4 km) och fixade slutsegern i årets GP.
­Formen har börjat att kännas riktigt bra nu. I början av säsongen var den lite upp och ner, tyckte Jenny.
Ett GP-lopp återstår. Det är Umemaran som för damerna består av två distanser, hel- och kvartsmara.
­Jag kommer att springa helmaran.  Och till nästa säsong kommer jag att satsa ännu mera målmedvetet på träningen, sade Jenny.

Bra av unge herr Bjuhr
Från övriga klasser måste åter Umeås Elias Bjuhr nämnas. Elias, född 1993, var snabbast av alla som sprang distansen fyra kilometer. Verkligen bra av unge herr Bjuhr.
 

Första sidan