Kristoffer och Åsa segrade i 38:e Röbäckskneget


Kristoffer och Åsa segrade i 38:e Röbäckskneget

av Lars Lindgren
 
Det 38:e Röbäckskneget blev en snabb historia. Tävlingen var annonserad till att vara fem kilometer men banan mätte knappast mer än högst fyra och Kristoffer Österlund, som vann herrklassen, klarade av den på drygt tolv minuter (12.22).
­Men det var ändå en ganska tuff bana. Kanske inte så särskilt kuperad men underlagat var  sånt som kräver att man ser sig för lite var man sätter ner fötterna, sade Kristoffer.

Österlund i täten från start till mål
Österlund drog upp ett hårt tempo direkt från starten och ledde loppet igenom. Skellefteås Pär Wikberg, fjolårssegraren,  blev nu tvåa och avståndet i mål fram till Österlund blev tio sekunder.  Kristoffer Österlund berättade att han förmodligen skulle springa söndagens Kågeluff och kanske även Håkmarksmilen, som går nu på lördag.
­Håkmark är lite osäkert. Privata anledningar gör att jag kanske inte kan vara med där, sade Kristoffer.
Om höstens vidare planer sade Österlund så här.
­ Jag har satt fyra viktiga personliga rekord i sommar och hoppas kunna sätta ytterligare ett, på maraton. Berlin maraton går den sista september och eventuellt springer jag där. Blir det så att jag gör det så blir det förmodligen också min säsongsavslutning.

Åsa vann före Jenny
Damklassen vann Iksus Åsa Lindkvist.  Åsa, som ju är orienterare, har blivit en duktig löpare och ser ut att kunna vinna Västerbottens GP i löpning.
­Löpningen har gått jättebra i år och förklaringen är nog att jag en längre tid har kunnat hålla mig både frisk och fri från skador, menade Åsa, som vann Kneget med en marginal på åtta sekunder till tvåan som blev Jenny Jansson, Kattisavan. Segern var Åsas femte i årets GP och nu ska hon prova ett tufft banlopp.
­ DM på 10 000 meter går den 6 september och det vill jag testa. Jag har väl gjort något  millopp på bana tidigare men det är flera år sedan, berättade Åsa.

Elias Bjuhr, IFK Umeå, vann i utklassningsstil klassen P 15. Hans segermarginal blev över en minut.  Det var ganska tunt med deltagare i ungdomsklasserna. Totala antalet deltagare var 120 och då är även de 18 knattar som sprang utan tidtagning inräknade.

 

Första sidan