Andreas Brodin vann Örträsksjön Runt (GP 7) för fjärde året i rad


Andreas Brodin vann i Örträsk för fjärde året i rad

av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Andreas Brodin, Iksu, vann i lördags för fjärde året i rad GP-loppet Örträsksjön runt, som totalt hade 70 anmälda. Brodin klarade kvartsmaran på 36.52 och vann med en marginal på 56 sekunder.
­ Men det var lite jobbigt. Jag var faktiskt tveksam till om jag skulle starta eller inte. Magen har krånglat den senaste tiden och jag kände mig inte helt okej, sade Brodin efter tävlingen.

Långsammare än vanligt
Tiden blev den sämsta av Brodins segrartider och själv tyckte Andreas att det inte var så underligt.
­ Nej, jag kände mig alltså inte helt frisk och jag kände under loppet att det gick lite långsammare än vanligt, sade Andreas.
Brodin gick ifrån ungefär halvvägs och den som hängde med längst var IFK Umeås skidåkare Andreas Oskarsson.
­ Jag springer en del och dessutom cyklar jag också ganska mycket. Allt för träningens skull, berättade Andreas, som kommer från Blattnicksele och via Skellefteå har kommit till IFK Umeå.

Trea blev Iksus Johan Brändström. Johan, 18 år äldre än Andreas Oskarsson, kom i mål 25 sekunder efter Oskarsson. Johan har gjort många bra lopp i vår och i sommar.
­ Jag har tränat bättre inför den är säsongen än vad jag har gjort på länge och det har tydligen gett resultat, sade Johan.
­ Jag satsar på GP men att ta en topplacering är tämligen svårt. Österlund, Brodin och Wikberg tar säkert de tre första platserna, menade Johan, som nu ligger på fjärde plats.
 
Therese Bäckström vann med bred marginal
Bjurholms Therese Bäckström vann damklassen med bred marginal (över fyra minuter). Therese ser vi  i både våra skidtävlingar och i våra långlopp till fots.
Vad är det som gäller, skidor eller löpning?
­ Vissa år har det varit skidor, andra år löpning men ska jag säga något så blir det nog löpning, svarade Therese.
Lördagens lopp verkade inte ha varit något riktigt toppenlopp för Therese.
­ Bättre ska jag kunna. Jag har i alla fall varit bättre än vad jag är just nu. Men jag ska tillbaka till den form jag hade när jag var som bäst, lovade Therese.

Många ungdomar
Utöver kvartsmaran tävlade 40 ungdomar på kortare distanser, 500 meter, 1 500 meter och 3 000 meter. Vi noterade många bra insatser av både tjejer och killar. Jonathan Edlunds, Umedalen, till exempel som sprang 3 000 meter på 10.08  (banrekord) och vann med över en och en halv minut.

Första sidan