Pär och Jenny segrade i Viskaterrängen (GP 6) den 7 juli


Pär och Jenny segrade i Viskaterrängen (GP 6)
av Lars Lindgren, Västerbottens Kuriren
 
Pär Wikberg, Skellefteå AIK, tog sin tionde GP-seger någonsin då han i lördags vann Viskaterrängen i Fredrika. Tävlingen är ett av de allt färre terrängloppen i länet
och distansen är 15 kilometer när det gäller herrar och GP.

Riktigt terränglopp
­ Banan är rätt så tung även om motluten är få och inte så krävande, men stenar och rötter gör banan lite tungsprungen. Det är verkligen ett riktigt terränglopp och det tycker jag är bra, sade Pär efter sin seger.
Wikberg tävlade nu för första gången i Fredrika och vann alltså direkt. Den ende som kunde hänga med någorlunda var fjolårssegraren,  Andreas Brodin från Iksu.
­ Distansen är väl nästan i längsta laget för mig. Jag springer helst kortare sträckor och på bana satsar jag på 5 000 meter, berättade Wikberg.
Pär gick i lördagens lopp loss på riktigt efter drygt nio kilometer och vann med en marginal på 18 sekunder. Segertiden 55.03 är tre sekunder bättre än segertiden i fjol.
Wikberg fick nu bara fyra GP-poäng för sin seger. Han behöver ett landsvägslopp och det går ett sådant på lördag, Örträsksjön runt, men nu till helgen går Barentskampen i Piteå och det kan bli så att Pär ska springa där. Andreas Brodin blev tvåa i lördags och det räckte för att föra upp honom till ledningen i GP.
 
Revansch för Jenny
För damerna gällde distansen sex kilometer och den här gången fick Kattisavans Jenny Jansson revansch. Orienteraren Åsa Lindkvist, Iksu, vann både Gammliaterrängen och Noliacupens 5 000 meter, men nu var Jenny den vassare. Jenny tog sin 15:e GP-seger.
­ Men det hände något med Åsa. Tror hon fick kramp eller vad det nu var, sade Jenny.
Och Åsa bekräftade.
­ Ja, jag fick kramp i magen och var tvungen att lugna ner mig ett tag.
Jenny vann på tiden 24.55 vilket är hela 46 sekunder bättre än hennes segrartid från i fjol. Åsa Lindkvist nu tvåa på 25.49.

Emil snabbast på 6 km
Snabbast av alla på den här distansen var Emil Mattsson från Vindeln. Emil var den ende som lyckades hålla undan för Jenny. Emil är en duktig skidåkare och löpningen är förmodligen bara ett viktigt led i barmarksträningen.
­ Ja, det är det. Nummer ett för mig är längdåkningen, intygade Emil.


 

Första sidan