Snabbt 400-meterslopp av Robin Rohlén i ungdomsfinnkampen


Snabbt 400-meterslopp av Robin Rohlén i ungdomsfinnkampen

av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

För Robin Rohlén, IFK Umeås 16-årige löpartalang, blev ungdomsfinnkampen precis så kul som han hade trott. Särskilt kul var det att få gå in på stadion i Helsingfors och springa stafett inför publiken som var där för att titta på seniorfinnkampen.
­ Det var läckert att springa inför 32 000 på läktarna, konstaterar Robin. Och när vi gick upp på stadion, genom ”undergången”, hörde vi jublet ­ det var Pitkämäki, spjutkastaren, som kom upp strax efter oss...

Hockeytacklingar i stafetten
Själva stafettloppet såg också bra ut för svensk del. Trots lite hockeytacklingar på första sträckan var det klar svensk ledning när Robin gav sig ut på sista sträckan. Den ökade han ut ordentligt.
­ Jag kunde ta det ganska lugnt, säger Robin.
Chocken kom några minuter senare, då det svenska laget diskvalificerades. Robin vet varför, även om han har svårt att förstå. ­ På andra sträckan ledde finländaren vid 200-meterslinjen och därför
skulle Finland växla på bana 1. Men det var ingen som sade något om det, så vår löpare stod på bana 1 och finländaren på bana 2. Egentligen gjorde båda löparna fel, men det var bara vi som blev diskvalificerade.

48,31 på 400 meter
Det individuella loppet, som avgjordes i Esbo (där allt utom stafetterna avgjordes i ungdomstävlingen) blev ett mycket snabbt lopp för Robin. Han sprang på 48,31, en hundradel över hans personliga rekord och ett av de snabbaste lopp en svensk 16-åring presterat.
­ Hade jag haft en bättre löpare på banan utanför hade jag kunnat göra ett lopp under 48 sekunder, tror Robin. Nu hoppas jag att det kommer på skol-SM i stället.
 

Första sidan