Länsinsatser i Finnkampen


Länsinsatser i Finnkampen
av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

­ Det här är sjukt roligt, jag är otroligt lycklig. Det här har jag kämpat för i sex år! Ni som såg finnkampen i friidrott på tv i lördags förstår att det är Helena Engman, kulstötare från Piteå, som uttalar sig. Hon förbättrade sitt personrekord med 76 centimeter, till 17,51 meter, och vann tävlingen.

Helena pluggar i Umeå
Helena, som pluggar till gymnasielärare i idrott och geografi i Umeå, har haft en tuff säsong.
Knäproblem och, i år, magproblem, har gjort att hon inte kunnat satsa som hon velat. Hennes tränare (och pappa) Kurt berättar att det i princip blev 2 000 stötar för lite under våren. Projektet som Helena drog igång i fjol, med sikte på svenska rekordet 17,52, blev försenat.
­ Visst hade jag gärna gjort den här stöten i EM, men då hade jag ”bara” gått till final. Nu vann jag ju!
Rekordstöten fick hon till i tredje omgången, men hon noterades för ytterligare två stötar (16,85 och 16,82) över tidigare rekordet på 16,75, ett resultat hon presterade år 2000.
­ Sista linjen låg på 16 meter, så jag hade svårt att se hur långt det var. 17,20, kanske, tänkte jag. När 17,51 kom upp på tavlan blev det en chock. Någon tanke på att det bara var en centimeter från svenska rekordet hade hon inte. Det var viktigare att äntligen få ut det hon har i kroppen.
­ Jag har tränat avslut efter EM. Och nu stämde alla detaljerna: start, fart och avslut. Hon funderar så smått på inomhus-EM i Birmingham i mars. Kvalgränsen är 17,30.

Lena Aruhn deltog i fyra grenar
Lena Aruhn, Ume Friidrott, avslutade sin säsong med en tuff insats i finnkampen. 400 och 200 meter individuellt, samt både korta och långa stafetten.
­ Det gick bra, men jag förstod att det skulle bli tufft, säger Lena.
Nu blev hon i lördags femma på 200 meter, med 24,22 och bidrog på andra sträckan i långa stafetten till att svenskorna tog en klar seger.

Anna Göransdotter Nilsson trestegsfyra
Anna Göransdotter Nilsson, Umedalen, blev fyra i tresteget på 12,68. Hon har inte kunnat hoppa med full ansats sedan i juni, efter att ha råkat ut för en fotskada, men hade hoppats på ett bättre resultat.
­ Jag är jättebesviken, jag hade hoppats kunna fajtas med finländskan som kom trea på 13,21, säger Anna. Men jag kan i alla fall gå in i vinterträningen hel och frisk, det känns skönt.

Erika Wiklund tvåa i höjd
Erika Wiklund, Trångsviken, blev tvåa i höjdtävlingen på 1,83 ­ samma höjd som segrande Kajsa Bergqvist tog sig över. Oskar Käck, IF Hagen, har kämpat för att komma tillbaka på allvar efter sin knäskada i våras. Nu blev han femma på 10 000 meter i lördags, på 30.48,79. Samma placering
blev det för Daniel Ragnvaldsson, spjutkastaren från IFK Strömsund, som noterade 73,02 meter.
De svenska damerna vann klart, men herrarna förlorade sin finnkamp knappt. Finland vann båda ungdomskamperna.
 

Första sidan