Österlund klarade eldprovet


Att debutera i landslaget och ställa sig på startlinjen i ett EM med tredje sämsta personbästa skulle ge vem som helst rampfeber och sömnlösa nätter.

IFK Umeås Kristoffer Österlund behöll dock lugnet och gjorde efter sin kapacitet ett mycket klokt och starkt lopp i Göteborg.

Alla fem svenskar valde att starta i ett relativt lugnt tempo. Said Regraugui var inte oväntat snabbast ut av dem första milen, 31.30 och en placering som nummer 32. Kristoffer Österlund slog följe med de övriga blå-gula löparna och passerade på 33.08 och med endast två löpare efter sig. Denna konstellation bestod i stort sett till passeringen av halva distansen. Vid 21.1 km var Said uppe på 25:e plats på 1.06.08. De övriga svenskarna väl samlade på tider strax över 1.11. Strax därefter bröt Kent Claesson och Marek Poszepczynski.

Efter en andra mil på 34.26 och 33.48 började Kristoffer Österlund röra sig sakta uppåt i startfältet och nu på en 40:e plats.. - Vid 23-24 km kände jag mig stark och satte allt på ett kort, sa Österlund. - Jag fick lite ont i fötterna och krampkänning sista varvet, men det höll ändå ihop. Den fjärde milen gick på 34.32 och Kristoffer plockade ytterligare några löpare. Han hann så när ikapp ryssen Andrey Chernysov inne på Ullevi och slutade som 33:a på 2.23.26. Avståndet ner till Kristian Algers ökade på slutmilen. Algers gick i mål på 2.28.27 och en 37:e plats. I lagtävlingen slutade Sverige som åtta.

- Jag känner mig nöjd med mästerskapspremiären, säger Österlund. Det här var mitt näst snabbaste lopp och jag klassar det minst lika högt som London Marathon med tanke på de yttre omständigheterna. Nu väntar närmast ett 10.000 meterslopp på bana och eventuellt Umemaran 7 oktober. Sedan blir det en lättare träningsperiod i höst, internutbildning på jobbet på Volvo Lastvagnar innan Österlund försöker ta ytterligare ett steg uppåt i marathonkarriären.

Leif Stening

 

Första sidan