Tre friidrottare från Skellefteå AIK i juniorlandslaget


Tre friidrottare från Skellefteå AIK i juniorlandslaget
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Skellefteå AIK har fått tre friidrottare uttagna i juniorlandslaget. Niklas Wiklund i spjut och John Gustafsson och Jonas Almqvist i stav.
­ Jag känner mig jättetaggad, säger John.

Stavhopparna
Om vi börjar med stavhopparna. De är uttagna till Nordiska 19-årskampen, som avgörs i Eskilstuna 2­3 september. Malin Ewelöf Knepp är förbundskapten, och hon har gett klartecken till de båda AIK:arna. För John handlar det om landslagsdebut.
­ Jag har varit typ tre centimeter från att bli uttagen tidigare, säger han.
 John imponerade ju stort i junior-SM, där han tog silver på personliga rekordhöjden 4,61.
­ Just nu känns allt bara roligt med stavhoppet, och jag tycker det är kul att jag har något att satsa mot.
­ Dessutom har jag kollat statistiken och danskarna är väldigt jämna med oss.
Jonas Almqvist är ju annars Sveriges statistiketta i den här åldersgruppen. Men i SM fick han det inte att stämma. Uttagningen känns klockren ändå.
­ Jag är glad över att få chansen. Formen är det inget fel på, det är bara det att tekniken inte riktigt sitter i ryggmärgen än.
Det roliga är dessutom att både John och Jonas har ett år kvar i 19-årslandslaget och har chans att komma med även nästa år.

Debut för Niklas
 Niklas Wiklund får också debutera i landslaget. Han är uttagen i junior-NM 22 år, som avgörs i Århus, Danmark, 19­20 augusti.
­ Jag hade på känn att jag hade chansen efter mitt silver i junior-SM. Men det går aldrig att vara säker förrän man vet, säger han.
Niklas har annars haft en säsong då det inte märkts någon förbättring i ett längsta kast. Förra året nådde han 68,88 meter, i år har det blivit 66,62.
­ Det positiva är att jag varit mycket jämnare i år. Jag har haft en högre standard sett över alla tävlingar. Däremot har jag inte fått till någon riktig fullträff tekniskt. Förhoppningsvis kan det komma i landskampen.
 Att Niklas hade en tung vinterträning med ideliga skador har förstås påverkat.
­ Jag åkte dessutom på en magmuskelsträckning i min andra tävling utomhus. Det hämmar mig inte på något sätt numera men det påverkade träningen under försommaren.
Niklas kommer nu att lägga om träningen en aning för att hitta en riktig formtopp.
­ Jag kommer att köra hårt en vecka till och sedan ta det lugnare sista veckan före landskampen. Jag har fortfarande inte gett upp hoppet om att kunna få till ett kast över 70 meter redan i år.
Niklas vet inte mycket om motståndet.
­ Men finnarna brukar vara bra i spjut, säger han och kan inte låta bli att skratta.
´
Även Sandra och Viktoria är uttagna
Två västerbottningar till finns med: Sandra Asplund, höjdhoppare från IFK Umeå, finns med i 22-årstruppen. Bland 19-åringarna springer Viktoria Tegenfeldt, Ume FI, 800 meter.
 

Första sidan