Rizak och Joel med i EM


Skellefteå bra grogrund för 1 500 meter - Rizak och Joel med i EM
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

På måndag startar EM i friidrott. Redan första dagen finns två före detta löpare från Skellefteå på startlinjen på 1 500 m, Rizak Dirshe, 34, och Joel Bodén, 23.
­ Jag siktar på final, säger Rizak, som höghöjdsladdar i Frankrike.

Flykting från Somalia
Rizak kom till Sverige 1991 som flykting från Somalia. Rizak hade aldrig tävlat i löpning men tränaren Yngve Nilsson i Skellefteå upptäckte vilken talang Rizak var. Efter fyra år i Norrland flyttade han sedan till västkusten och Hälle IF. 15 år senare bor han i Malmö och är som svensk medborgare med och tävlar i EM.
­ Jag minns tiden i Skellefteå med glädje.
Har du kvar kontakten med någon här uppe?
­ Jodå, jag träffade AIK-ledaren Torbjörn Carlsson på SM. Jag brukar också prata med Yngve Nilsson lite då och då. Fast det är väldigt länge sedan jag hälsade på uppe i Skellefteå.
Skulle du ha något emot att tävla i Skellefteå?
­ Om det finns något lopp som passar kommer jag direkt. Det skulle vara skitkul att tävla på Norrvalla igen, säger Rizak.

Träningsläger på hög höjd
Innan EM laddar han upp i Frankrike. Men inte i Cannes som den övriga svenska truppen. Tillsammans med hinderlöparen Henrik Skoog har Rizak förlagt sitt träningsläger till hög höjd.
Passar det dig?
­ Det har gjort det tidigare. Det bästa är att ligga här uppe i tre veckor men eftersom jag åkte hem i och tävlade i DN-galan så blir det inte fullt tre veckor den här gången.
­ Men formen känns väldigt bra. En del i min närhet tror att jag kan slå svenskt rekord men jag är realistisk. Kommer jag ned på en tid på 3,37 är jag mer än nöjd. Fast just nu oroar jag mig mest för att jag fått lite ont i halsen . . . Rizaks nysatta personliga rekord är på 3.38,47. Johnny Kroons 21 år gamla svenska rekord ligger på 3.36,49.
Samtidigt är det så med mästerskap att det där kommer tiderna i andra hand. Det viktiga är att komma först.
Vad vill du ha för typ av lopp?
­ Jag har en bra spurt så jag skulle tro att ett finallopp kring 3,40 skulle passa mig bäst. Och att min målsättning är final nekar jag inte till. Även om det naturligtvis blir tufft att ta sig dit. Standarden i Europa är bättre än någonsin på 1 500 m.
Fast du har varit med i några mästerskap och skaffat dig rutin?
­ Men jag är fortfarande nybörjare på 1 500 m. Tidigare har jag ju sprungit 800 m och det är stor skillnad. Så jag känner mig fortfarande väldigt orutinerad.
Några mer tävlingar inbokade i höst?
­ Jag ska springa MAI-galan, då blir det årsdebut på 800 m. Sedan blir det Finnkampen, eventuellt ska jag dubblera där.

Joel Bodén från Lövånger
Till Finnkampen är också Joel Bodén uttagen. Joel, född och uppvuxen i Lövångar, har kommit tillbaka på ett fantastiskt sätt efter tre skadefyllda år.Hans nysatta personliga rekord ligger på 3.40,04. För övrigt i samma lopp som Rizak slog sitt rekord. Men för Joel blev det en obehaglig efterföljd.
­ Jag drabbades av vätskechock i det varma vädret och låg faktiskt helt utslagen i två dagar och fick dropp.
Är det helt okej nu?
­ Jag har bara kunnat träna för fullt i två dagar. Så jag är väldigt osäker på var jag står.

Joel har varit på träningsläger i Cannes men åkte hem till Göteborg dagarna före EM.
Vad hoppas du av din EM-debut?
­ Jag vet att det blir oerhört tufft. Min tid räcker inte långt i det här sällskapet. Men jag har inget att förlora, jag ska gå in och göra mitt bästa. Sedan kan jag säkert lära mig mycket bara av att vara med.
Vilket försökslopp vill du ha?
­ Det får inte gå för långsamt. Ett lopp kring 3.42 där jag kan sätta in en långspurt 300 meter kvar är nog det jag skulle klara bäst. Går det för sakta finns det så oerhört många vassa kortspurtare.

Uttagna till Finnkampen
Du och Rizak Dirshe är redan uttagna till Finnkampen, har du mycket kontakt med honom?
­ Vi träffas ju på tävlingarna men annars är det inte så mycket. Men jag ser fram emot Finnkampen, det ska bli kul att springa i Helsingfors.
Sista ordet går till Rizak:
­ Joel Bodén är en fantastiskt viljestark talang som kan bli hur bra som helst. Men han måste lära sig bromsa träningen, han tränar för mycket helt enkelt. Det är därför han drar på sig skador.

 

Första sidan