Bortkastade år för Tobbe Wallström


Bortkastade år för Tobbe Wallström
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Efter fyra års uppehåll och en operation av armbågen gjorde Tobias Wallström, 22, comeback på spjutbanan. Tobbe hann med två tävlingar, som bäst 65,29, innan det small till i armbågen igen.
­ Jag blev jättedeppad och sa direkt att nu är det slutkastat för alltid. Men jag ska försöka komma igen, lovar Tobbe.

Sällsynt lovande kastare
AIK-aren Tobias Wallströmär en sällsynt lovande kastare. Har ett otal SM-guld på juniornivå.
­ Det känns extra deppigt med skadan med tanke på att Magnus Arvidsson kastar så bra nu. Vi är jämnåriga och på juniortiden var det honom jag slog i SM-finalerna, säger Tobbe. Magnus är numera stabil på längder över 80 meter och är uttagen till EM i Göteborg.

Kändes bra i våras
För Tobbe har det handlat om helt andra saker än spjutkastning. För fyra år sedan gjorde han sig illa i armbågen. För ett år sedan fick han äntligen chansen att operera den.
­ Och i våras kändes det jättebra. Jag kunde träna och såg fram emot tävlingssäsongen.
Och första tävlingen i Skellefteå gick bra. Tobbe åkte ned till Norrländska mästerskapen i Härnösand.
I första kastet fick han till ett jättebra kast på 65,29. I andra kastet small det till i armbågen.
­ Jag förstod direkt att något var allvarligt fel. Det kändes riktigt bittert. Och tittar man på resultaten i Sverige hade jag kunnat ta brons på stora SM redan i år om jag fått vara hel.

Skall försöka komma tillbaka
Tobbe har efter skadan fått göra en magnetröntgen.
­ Det känns som att en sena lossnat och lagt sig ovanpå armbågen. Men en specialist på armbågsskador ska titta på bilderna och eventuellt kan det bli tal om en ny operation. Tobbe har dessutom beslutat sig för att inte ge upp.
­ Jag är bara 22 år och det känns som att jag inte alls fått visa vad jag kan på tävlingsbanan. Så jag ska försöka komma tillbaka en gång till.
Vad skadan beror på är svårt att säga.
­ Men förmodligen är det lite felaktig teknik. Jag tror att jag hållit armbågen för nära huvudet i utkastet. Kanske för att jag trots allt var lite feg och rädd för att skada mig igen.
­ Nu tar det ont så fort jag anstränger armbågen och det behövs.

Mycket starkare
Däremot har Tobbe kunnat köra uppbyggnad under hela sin rehabilitering.
­ Jag är otroligt mycket starkare än före skadan. I varje styrkemoment klarar jag säkert 10-20 kg mer. Men det är inte mycket tröst när jag inte kan kasta.
 

Första sidan