Energikampen ger energi till AIK-are


Energikampen ger energi till AIK-are
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Vilken energi det kommer att ge ungdomarna från Skellefteå AIK. På EM:s avslutningsdag kommer de att få springa stafett på Ullevi.
­ Jag hoppas bara att jag får träffa Christian Olsson, säger Sandra Eriksson och får något drömmande i blicken.

Skellefteå AIK har kvalat in
AIK har som ett av 20 lag (enda Västerbottenslag) kvalat in till det som heter Energikampen. En tävling där lag från hela landet finns med. Det viktiga i den här tävlingen är inte att göra bra individuella resultat. I stället är det lagets sammanlagda resultat som räknas.
­ Det blir mycket roligare när vi får tävla i lag. Det händer inte så ofta, säger Sofie Ögren, som är en av tjejerna i laget.

Jämnheten avgör
Ungdomarna är födda 1991 och 1992 och består av både killar och tjejer.
­ Det är dessutom jämnheten som avgör eftersom det räknas tre resultat i varje gren, säger AIK-ledaren Viveka Ögren.
Grenarna är 800 m, häck, höjd. längf, kula och diskus. Samt en avslutande stafett över 8 x 200 m. Sedan avgör en poängtabell hur många poäng varje lag får.

Stafett på Ullevi under EM-festen
Det är stafetten som kommer att avgöra på Ullevi den 13: augusti, mitt under den pågående EM-festen i Göteborg.
­ Som jag har förstått får alla lag vara med och springa på Ullevi, säger Viveka. De två första dagarna arrangeras tävlingarna på Stenungsunds nya friidrottsbanor. AIK har sin styrka i hopp och sprint.
­ Om vi jämför oss med de andra lagen märker vi att vi inte är riktigt lika starka på 800 m och kast. Men alla i laget är positiva till att försöka sig på grenar de normalt sett inte tävlar i, säger Viveka. Det är sedan givetvis så att vissa får räkna med att vara med i många grenar. Inte minst Adam Andersson bland killarna och Sandra Eriksson bland tjejerna.
Men Sandra, som är allra bäst i tresteg, drömmer som sagt mest om att få träffa sin idol Christian Olsson.
­ Är han inte på Ullevi så får vi väl åka hem till honom, säger hon och får de andra i laget att fnittra högljutt.

Minne för livet
­ Helt klart kommer hela det här arrangemanget att bli ett minne för livet, säger Viveka. Tanken med Energikampen är annars att få killarna och tjejerna att fortsätta friidrotta högre upp i åldrarna.
Det är många som slutar. För tjejerna går det ned från 6 000 aktiva i gruppen 10-12 år till 3 800 i gruppen 13-15 år. Bland killarna är motsvarande siffror 4 300 ned till 2 300.

Text under foto
AIK-are till Göteborg. AIK har kvalat in till finalen av Energikampen. Övre raden fr v: Cecilia Lenman, Malin Karlsson, Jonas Ögren, Adam Andersson, Anton Sundin, Amanda Holmqvist, Lina Bjurman och Sandra Eriksson. Sittande fr v: Sofie Ögren och Elin Johansson. Saknas: Alexander Norén, Jakob Nordlund och Jakob Sundh.

 

Första sidan