Robin är Västerbottens stora löptalang


Robin är Västerbottens stora löptalang
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Robin Rohlén IFK Umeå, är Västerbottens största löptalang just nu. På 100 m sprang han vid Skelleftespelen för första gången under 11 sekunder i för stark medvind och på 200 pressade han personbästat med några tiondelar.
­ Jag har slutat med fotbollen, förklarar han sina framsteg.

Specialdistansen 400m
Robins specialdistans är annars 400 m där han sänkt sitt personbästa till 48,30. Det gör honom till bäste svenska 17-åring genom tiderna på den distansen.
­ På SM ställer jag bara upp på 400. Jag vill inte riskera någonting, säger han. På SM blir det dessutom förmodligen försök, semifinal och final.
­ Jag har inga problem att springa tre maxlopp. Jag är tränad för det, säger Robin.
Fast att sänka sitt personbästa med två sekunder på en säsong är givetvis förvånande.
­ Tidigare har jag spelat fotboll med Teg men i vinter har jag bara tränat löpning. Det är det som gett resultat, säger han. Och det är faktiskt så att Robin redan i år slagit en av löparna som är uttagen i långa stafettlaget till EM. I Skellefteå sprang han 100 m på lördag. 10,98 är en kanontid men det blåste + 4,1 vilket är alldeles för mycket.
­ Åndå är det kul att komma under 11 sekunder. Det visar att jag har snabbheten, säger Robin. På 200 m blev det 22,45 även det en rejäl rekordsänkning.
­ Jag är jättenöjd med tiden eftersom jag tränat så hårt de två senaste veckorna och känt mig lite tung i benen. Men det här visar att jag klarar av att springa fort ändå.
Robin är förstås given i ungdomsfinnkampen, fast fortsätter han att prestera kan det förstås bli start i stora Finnkampen i stället.

Hemmalöparna
Av hemmalöparna var det Staffan Ekefjärd som visade den bästa formen. Staffan gjorde på lördagen ett starkt häcklopp över 300 m och slog personligt rekord.
­ Jag har satsat på häck i år och nu ligger jag sexa i Sverige. Så jag siktar på att nå SM-finalen, säger Staffan.´´ Han slog också till med ett prydligt personligt rekord på 200 m. 23,01.
­ Men nu känner jag av bakidan av låret en aning, säger han efter loppet och låter lite oroad. På de längre distanserna var värmen besvärande. Pär Wikberg hade inga problem att vinna
5 000 meter men tiden blev blygsam, 15,45.
­ Nu är det inte så många bantävlingar kvar. Men jag funderar på att ställa upp i ett halvmaraton, St Olofs-loppet i början av september, säger Pär.

 

Första sidan