Elitlöpare vill tävla för Skellefteå AIK


Elitlöpare vill tävla för Skellefteå AIK
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

För 10 månader sedan kom Remy Niyongabo till Boliden som flykting från oroshärden Burundi. Nu är det klart att han kommer att börja tävla med Skellefteå AIK.
Remy har hemma i Burundi sprungit 5 000 meter på 14.20 och 10 000 på 29.30.´Tider i svensk elitklass.


Tuffa förhållanden i hemlandet
­ Min dröm var också att studera för att bli tränare för barn och ungdomar, säger han. Men förhållandena i hemlandet var tuffa.
­ Jag försökte försörja mig som säljare, men det är inte lätt, säger han.
I stället flydde han till Sverige och kom till Boliden för 10 månader sedan.
­ Jag kom hit i september och det första halvåret var tufft. Jag gillar inte snö och kyla och här var det bara sådant. Remy ler när han säger det och tillägger snabbt:
­ Fast somrarna verkar vara jättefina.

Hoppas på permanent uppehållstillstånd
Han har under sin korta tid i Sverige lärt sig svenska hyfsat, och nu hoppas han på att få permanent uppehållstillstånd. Gunnar Ödmann från Boliden, som engagerat sig i Remys fall, säger:
­ De flesta från Burundi verkar få uppehållstillstånd ganska snabbt. Men det verkar som att Remys papper hamnat underst i den stora högen.
Gunnar är också den som skjutsat in Remy till mötet med AIK.
­ Jag är själv inte intresserad av sport, säger han, men jag har förstått att det han presterat på löparbanorna hemma i Burundi är ganska bra. Och visst talar Remys personliga rekord för sig själva. 14.20 på 5 000 m och 29.30 på milen är tider som gjort honom överlägset bäst i Västerbotten.
­ Fast jag har inte kunnat träna så mycket i Boliden. Så formen är inte på topp, säger Remy. Så någon start i Skelleftespelen nu till helgen blir det inte.

Skall träna med AIK
Tanken är nu att Remy i väntan på uppehållstillståndet ska ta bussen in till stan och träna med AIK två gånger i veckan.
­ Vi tar emot honom med öppna armar, säger tränaren Peter Ljungholm.
­ Pär Wikberg är ganska ensam om att satsa på långdistans i Skellefteå, och för honom kommer det att bli nyttigt med bra träningssparring, säger Peter.
Tanken är också att Peter ska lägga upp ett träningsprogram för Remy som han ska köra hemma i Boliden.
­ Distans är inga problem att köra själv. Det viktiga är att få kvalitet på tempopassen, och det är svårt att klara ensam.
­ Jag tror säkert att Remy kan vara i ganska bra form om några veckor. Han verkar ju inte direkt ha lagt på sig några extra kilon. Den 167 cm långe löparen har nämligen en typisk löparkropp.

Övergången till AIK är inte heller några problem.
­ Han får tävla för oss direkt vi anmält honom till förbundet. Däremot måste Remy få permanent uppehållstillstånd innan vi kan söka dispens för att han ska få vara med i mästerskapstävlingar, säger AIK:s klubbdirektör Lennarth Johnsson. När Remy i sin nya AIK-träningsoverall får testa löparbanorna på Norrvalla märks det hur han lyser upp.
Och när jag frågar om han kanske kan vara i form till DM på 10 000 m i september säger han:
­ September, då kanske jag kan vara med. Och leendet finns där!
 

Första sidan