Bröderna Brothers på turné


Bröderna Brothers  på turné
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Du som har problem med födelsedagspresenter kan läsa det här. För när äldsta brorsan fyllde jämna år så bjöd vi honom på en valfri resa med fri tillgång till sina bröder. Han valde Rom och vi fick alla se Susanna Kallur göra sitt livs häcklopp ­ hittills.

Storebror är distriktsrekordhållare i längd
Att det blev en friidrottstävling är inte så underligt. Storebror Lennart är fortfarande distriktsrekordhållare i längd i Västerbotten. Han hoppade 7.52 1969 och sedan dess har ingen varit i närheten av det resultatet. Annars var Lars och jag mer inställda på att åka till Barcelona redan i våras och se fotboll. Men eftersom det var Lennart som skulle hyllas och ­ välja, blev det i stället en Golden Gala i Rom. Något vi inte ångrar.

Höjdpunkten
Höjdpunkten var givetvis Sanna Kallurs fenomenala lopp på 100 m häck. Det är en fröjd att se henne springa över häckarna. Perfekt tajmad teknik. Att hon vinner EM-guld i Göteborg känns lika enkelt som att Brasilien tog VM-guld i fotboll, fast oops, de vann ju inte … Jag blir inte heller förvånad om Sanna raderar bort Ludmila Engquist som svensk rekordhållare. Nu är det bara några hundradelar kvar.

Den andra grenen jag kan nämna är spjut där två givna EM-medaljörer gjorde upp om segern. Norske Andreas Thorildsens sista kast på 90.34 var en explosiv njutning. Ändå hoppas jag att finländaren Tero Pitkämäki får sin revansch i Göteborg. Visserligen ”bara” 88.19 i Rom men alla sex kasten mätte över 84 meter. Han har dessutom en så härlig intensitet i hela sin framtoning. Finsk spjutsisu när den är som bäst. Jag såg förresten som liten parvel, högt på Saarijärvis moar, Janis Lusis kasta världsrekord, 91,98, och det spjutet fick många finska funktionärer att springa för livet …

Fast Rom är inte bara friidrott.
Födelsdedagsbarnet fick bestämma det mesta men jag hade en enda önskan. Att få se St Peterskyrkan. Och dessutom från den högsta kupolen. Efter hiss och 340 trappsteg var vi där uppe. Inte illa av en 80-åring, min fysiologiska ålder enligt NV:s testledare Lars Enmark, att klara det. Jag passerade dessutom fyra betydligt yngre personer på min väg upp.Och turen var värd lite svett. En fantastisk utsikt. Först inne i kyrkan, sedan ut över hela Rom. Det är sådana upplevelser som fyller mig med andakt.

Överhuvudtaget blev det mycket promenerande. Taxistrejk i Rom gjorde att det många gånger var det enda tillgängliga alternativet. Fast talesättet hur det ryms fyra elefanter i en folkvagn, två fram och två bak, fick en ny innebörd. En kvällstur med en buss var en annorlunda upplevelse. Bussen var så fullproppad med folk att det inte ens gått att tränga in en ärta. Och ändå tog chauffören kurvorna i en hastighet så att passagerarna bara tjöt. Faktiskt i högre grad än över Sanna Kallurs häcklopp!Bröderna Brothers: Fr v Roger, Lennart och Lars Lindström framför Colosseum i Rom.
 

Första sidan