Lena Aruhn klarade EM-kvalgränsen


Lena Aruhn klarade EM-kvalgränsen
av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

I SM-finalen på 400 meter förra helgen tappade Lena Aruhn, Ume Friidrott, för ett ögonblick fokus och blev tvåa i loppet. I torsdags, i Grand Prix-tävlingen i Karlstad, sprang hon nästan en sekund snabbare, klarade EM-kvalgränsen med stor marginal ­ och drog med sig SM-ettan Beatrice Dahlgren, Mölndal, under kvalgränsen.
­ Jag var mycket bättre förberedd nu, det var vindstilla och jag visste precis hur jag skulle springa, säger en glad och belåten Lena Aruhn när VK når henne på telefon efter loppet.

Aruhn tog kommandot
Aruhn sprang på bana 4 och hade Dahlgren på banan utanför. Innanför henne sprang Karlstad-Götas Emma Björkman som också var ute efter att göra en bra tid inför EM och ta en plats i stafettlaget. Men det var Aruhn som tog kommandot.
­ Jag hade bestämt hur jag skulle jag göra och gick direkt ikapp ”Bea”. Efter 200 meter var jag sekunden snabbare än i helgen.
Hon klockades för 24,8 efter 200 meter och 38,1 efter 300. Aruhn gjorde sitt eget lopp, men Dahlgren lyckades haka på så bra att hon sänkte sitt ersonrekord ordentligt. Lena Aruhn noterade 53,04, Beatrice Dahlgren 53,33 och Emma Björkman 53,73. EM-kvalgränsen är 53,40.
­ De här resultaten stärker ju stafettlaget också, konstaterar Lena som nu av bara farten kanske klarar EM-kvaltiden på 200 meter också. När hon tog SM-guldet i Sollentuna var hon tolv hundradelar från kvaltiden, 23,75, och på tisdag är hon inbjuden till DN-galan i Stockholm där hon får chansen att springa i internationell konkurrens.
­ Det blir hemmaplan! Jag tränade mycket på Stadion när bodde på Lidingö. Det ska bli kul att springa 200 meter och försöka pricka in en bra tid.

Helena Engman prickade EM-kvalgränsen
Minst lika glad var Helena Engman, Riviera, i går. Efter att ha varit fyra respektive två centimeter från EM-kvalgränsen i kula lyckades hon i går pricka in den exakt. 16,55 meter i sista omgången var precis vad hon behövde. En segrare var även Therese Ahlepil, Rånäs, som bara var 18 hundradelar från sitt årsbästa när hon vann 800 meter på 2.05,75. Sambon och
klubbkamraten Gauti Johannesson sprang 800 meter på 1.55,87, medan trestegshopparen Erik Eriksson, Örbyhus, blev femma med 15,22 i en tävling som en viss Christian Olsson vann på 17,09.
 

Första sidan