Joel Bodén EM-klar


Joel Bodén EM-klar
av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

I helgen klarade ytterligare en västerbottning kvalgränsen till EM i Göteborg. Joel Bodén sprang 1 500 meter på 3.40,95 vid tävlingar i belgiska Heusden-Zolder och klarade EM-kvalet med fem hundradelars marginal.

Ett stort löparlöfte
För några år sedan var han ett av svensk friidrotts stora löparlöften, Joel Bodén från Lövånger. Löpartalangen hann bland annat, innan skadorna slog till, ta emot Edvin Wide-stipendiet. Men så fördärvade han hälsenorna, sprang ändå och fick förkalkade hälsenor för tre år sedan. Då var det inte många som trodde att han skulle komma tillbaka, inte ens Joel själv. Men förra söndagen blev han för första gången svensk mästare i senior-SM, när han vann 1 500 meter. Där kunde man se vilken respekt konkurrenterna har för Joel och hans sätt
att jobba sig tillbaka.
­  Vilken kille, säger Johan Wallerstein, Malmö-löparen som tog brons i SM, när han går förbi efter prisutdelningen och nickar åt Joel som ler lite generat. Han var ett enda stort leende, Joel, efter SM-finalen. Leendet lär vara minst lika brett efter lördagens insats. Annat var det för ett år sedan.
­  För åtta månader sedan var jag längst ner i svackan, säger Joel. Men sedan kunde jag börja jogga. Jag var ute och sprang och det gjorde ont, under några månader ­ men sedan gick det bra... Joel flyttade till Göteborg för ett år sedan, är 23 år, tävlar för Hälle och pluggar till lärare.
­  När jag väl kunde börja träna igen gick jag ner tolv kilo och sedan gick det lätt, direkt. Jag kör mest distansträning, långa intervaller, men tar det lugnt med snabbhetsträning och träning på bana.

Första tävlingsloppet på tre år
I första tävlingsloppet på 1 500 meter på tre år, 30 maj i år, satte Joel personligt rekord med över två sekunder (3.46,87). Sedan har det bara blivit bättre och bättre. På SM blev det visserligen inte något rekord,´ men guldet var viktigare. Där besegrade han i en långspurt Rizak Dirshe (som ju också har ett förflutet i Västerbotten), Dirshe som redan före SM
var EM-uttagen. De möts igen på tisdag, i DN-galan i Stockholm. I lördagens lopp i Belgien sprang Joel i ett stort startfält på 22 löpare. Efter 800 meter låg han fyra sekunder efter ledaren i loppet och var instängd bland konkurrenterna. Men han har en bra långspurt, och när han tagit sig loss drog han iväg till personligt rekord och klarade EM-kvalgränsen. Joel var tvåa i loppet, efter Kamal Tamer från Qatar.
 

Första sidan