Anna Göransdotter-Nilsson blev trea vid SM


Anna Göransdotter-Nilsson blev trea vid SM
av Inger NIlsson, Västerbottens-Kuriren

Det blev en lång väntan på den första SM-medaljen för Umeå när friidrotts-SM inleddes i Sollentuna fredagen den 14 juli.  I den allra sista grenen, som var
avgjord först när alla åskådare hade gått hem, tog Umedalens Anna Göransdotter Nilsson brons i tresteg med resultatet 12,80.
­ Det var otroligt segt, konstaterar Anna efter att hon inför tomma läktare fått ta emot sin medalj.

Nöjd med medalj
Om inramningen var lite dyster, så var Anna trots allt ganska nöjd med att det ändå blev en medalj. Hennes fotskada har gjort att säsongen inte blivit vad hon hoppats, och det såg faktiskt ut som om SM-finalen tog slut för henne i tredje omgången. Då kom hon snett och avbröt hoppet.
­ Mina skor är lite runda, anpassade för flera sporter, och det minsta man kommer snett så blir det fel. Jag blev lite orolig, men man kan nästan säga att det var ”tack vare” mina uttänjda ledband som det ändå gick bra.
Dessutom fick hon hjälp från den blivande segrarinnan, Växjös Camilla Johansson (13,50), som lånade Anna ett par skor.
­ Det var skillnad, konstaterar Anna. De skorna var platta, och tål mer. Plötsligt kände jag inte av fotproblemet. Tänk att det skulle ta en halv säsong att komma på det...
Så nu blir det investering i skor för Anna. Rätt sko hade säkert hjälpt i går, när det dessutom kördes en kvaltävling några timmar före finalen. Två trestegstävlingar samma dag var något som Anna aldrig varit med om förut.
­ Jag kände mig ändå fräsch, och gjorde ju bästa resultatet i sista hoppet. Men jag hade velat ha silvermedaljen som Sara Brankell, Mölndal, tog (12,96). Nu ska det inte bli fler bronsmedaljer!
Kollegan Erik Eriksson, Örbyhus, behövde bara hoppa kval i går, och han tog sig vidare till herrarnas trestegsfinal med 14,74.

Oskar Käck tog SM-guld på 5000m
En stund tidigare hade IF Hagens Oskar Käck tagit SM-guld på 5 000 meter. Han och Henrik Skoog ledde loppet nästan hela vägen, men Oskar spurtade ifrån Henrik när de svängde in på upploppet. För Anna Rahm, Rånäs, som ska springa maraton i EM i Göteborg, blev 10 00-metersloppet ett lopp där hon inte förväntade sig någon topplacering. Hon ledde loppet från start ­ och nästan till mål. Men på slutet sprang konkurrenterna förbi henne. Lisa Blommé, Hässelby, vann och Anna kom fyra IFK Umeås Karin Harnesk sprang in som tia, men blev varvad av de bästa löparna.
­ Fast jag trodde nästan att jag skulle bli varvad fler gånger, ler Karin efter målgång. Ett tag trodde jag att jag inte skulle orka, men nu vill jag satsa mer på 10 000 meter.

Anneli Johansson blev sexa i diskus
Anneli Johansson, Ume Friidrott, gick till final i diskus och blev där sexa på 43,66, vilket var ungefär det resultat hon hade hoppats kunna prestera.
Daniel Ragnvaldsson, IFK Strömsund, tog sig smidigt vidare till spjutfinal efter att ha kastat 71,35 i kvalet. Även Niklas Wiklund, Skellefteå AIK och Mattias Eriksson, Huddinge (f d Vännäs) är klara för final. Lena Aruhn, Ume Friidrott, tog sig lekande lätt till final på 400 meter efter att ha noterat 54,80 sekunder. Therese Ahlepil, Rånäs, hade snabbaste försökstiden på 800 meter.

Robin Rohlén till final
Robin Rohlén, IFK Umeås 16-årige löparlöfte, gjorde ett starkt försök på 400 meter, och visade ingen respekt för mer rutinerade löpare. Han pressade Thomas Nikitin över mållinjen, slog Andreas Mokdasi och blev tvåa och kvalificerad för vidare äventyr på distansen. Oskar Rosén-Olofsson, IFK Umeå, gjorde säsongbästa 11,41 på 100 meter, och ska vara nöjd med den
insatsen.
I
 

Första sidan