Mot EM i marathon för Kristoffer Österlund


Mot EM i marathon för Kristoffer Österlund
av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

- Ingen har ringt eller skrivit, men jag läste det på nätet för en halvtimme sedan och bara skrek rakt ut. Där satt den!
Kristoffer Österlund, långlöpare i IFK Umeå, fick i går det efterlängtade beskedet att han får springa maraton i EM.

Svävar som på moln
VK når honom på jobbet på Volvo och han svävar som på moln efter beskedet om EM-biljetten.
­ Det kom ändå lite oväntat, det är nästan overkligt. För ett tag sedan verkade det som om det inte skulle bli någon sjätte löpare.
Sedan tidigare var Said Regragui, Hässelby, Kristian Algers, Enhörna, Kent Claesson, Spårvägen, Marek Poszepczynski, Enhörna, och Alfred Shemweta, Hässelby, uttagna till EM i Göteborg i augusti. Men Sverige kommer också att ställa upp med ett lag som, förutom individuella placeringar, tävlar i Europacupen i maraton. Det gjorde att Österlund får chansen. Det är insatsen i London Marathon i april som blev Kristoffers entrébiljett till EM. Då sprang han på 2.21,08 och sänkte sitt personliga rekord med fyra minuter.
­ Visst, det är en snabb bana i London, och det sägs att den är värd 2.28´på banan i Stockholm. Men jag har gjort mitt allra bästa för att ta mig till EM, och ingen kan ta ifrån mig tiden jag gjorde i London.

Satsningen inför EM
Riktigt hur han ska lägga upp satsningen inför EM har han inte hunnit fundera på. Om han inte skulle bli uttagen
till Göteborg hade han planerat att springa kortare distanser och sedan satsa på Berlin Marathon senare i höst.
­ Jag fick faktiskt brev från Berlin i dag, det börjar bli dags att anmäla sig. Men nu blir det förberedelser inför Göteborg, och så gäller det att hålla sig hel och frisk.
Möjligen blir det en avslutande uppladdning i Cannes, Frankrike, där den svenska EM-truppen tränar innan de åker hem till mästerskapet.
­ Det vore kanske bra, det kan ju bli hett i Göteborg också. Jag får se om jag kan få ledigt på jobbet, det gäller att vara flexibel när man har skiftjobb.  Han kör dubbla träningspass på dagarna. De senaste veckorna har han varit lite förkyld, men nu är han på gång igen. I går sprang han till jobbet, och i natt sprang han hem igen. Garanterat med ett leende på läpparna.

   
Foto: Ivar Söderlind
 

Första sidan