Sandra Asplund, höjdhoppartjejen på väg mot höga höjder


Sandra Asplund, höjdhoppartjejen på väg mot höga höjder
av Inger Nilsson, Västerbottens-Kuriren

För ett par år sedan var hon på väg att lägga av med friidrotten. Skador och sjukdomar hade under flera säsonger hindrat henne från att göra framsteg.
­ Men jag kunde inte sluta, och det är jag glad för nu, säger Sandra Asplund, IFK Umeås höjdhoppartjej som förra veckan bättrade på sitt personliga rekord till 1,78.

Bäst i Sverige som 14-åring
Som 14-åring var Sandra bäst i Sverige, men sedan har det varit en berg-och-dalbana. Hoppet har tänts, för att lika snabbt släckas. Förra veckan kände hon för första gången att hon platsade i en tävling mot många riktigt bra konkurrenter, i samband med ett träningsläger i Italien.
­ Det var ingen press. Motståndet var bra, förhållandena var bra ­ det var en positiv nervositet, berättar Sandra.
Då lossnade det för umehopperskan. Hon noterade två personliga rekord, tog sig över både 1,75 och 1,78 ­ och hon var nära att i sista försöket ”klättra” ytterligare tre centimeter.

Lade av med höjdhoppssatsningen
Det hade hon aldrig vågat tro på för ett par år sedan. Då lade hon av med höjdhoppssatsningen.
­ Jag har varit skadad och haft problem, till och från, i fem år. Jag lade verkligen av, ett tag, men kunde sedan ändå inte inte hålla mig borta. Och nu har jag inte varit skadad på länge, det har gått bra på träningarna och så har jag, äntligen, fått se resultat!
Det finns många förklaringar till att det går bättre nu. Att Sandra, 21 år i år, varit skadefri är förstås den viktigaste orsaken, men också att hon blivit starkare och därför kunnat utveckla tekniken.
­ Jag har flyttat ut ansatsen två löpsteg. Det är ganska mycket, men tidigare var jag lite för svag för att klara den farten. Nu klarar jag det, och får den fart som behövs för att hoppa högre.

Satsar på JSM och SM
Förra veckans resultatmässiga lyft har också gjort att Sandra Asplund tänker satsa lite mer i sommar.
­ Jag måste åka söderut och möta bra motstånd, jag satsar på JSM och SM, och hoppas få åka på nordiska mästerskapen. Styrkan och den återvunna glädjen ska lyfta henne ytterligare några centimeter.

Första sidan