Joel Bodén lysande i comeback


Joel Bodén lysande i comeback
av Roger Lindström, Norra Västerbotten

Han spåddes en lysande framtid på medeldistans. Men löparen Joel Bodén har inte kunnat köra ett banlopp på nästan tre år. I tisdags ställde han upp i Råslättsspelen i Jönköping. Och Joel inte bara vann, han slog personligt rekord med 3.46,97. Bäst i Sverige i år!

Sveriges stora hopp
Joel Boden från Lövånger och tävlandes för Skellefteå AIK pekades ut som Sveriges stora hopp på medeldistans i början av 2000-talet. En talang som egentligen hade allt. Men också en annan sak.
En kanske för het vilja. Joel har tränat för mycket och skadeproblemen har varit frekventa.
­ Men nu har min tjej Marie Burlin flyttat hit till Göteborg och hon håller koll så att jag tar det lugnt ibland, säger Joel, och kan inte låta bli att skratta.

För nu är leendet på plats igen.
­ Förra sommaren var jag ordentligt deppad. Jag kunde inte springa ett enda steg och allt kändes bedrövligt.
Joel hade också bytt klubb till Hälle IF, flyttat till Göteborg, men inget fungerade.
Så opererades hans skadade hälsena.
­ Läkarna hade aldrig sett något liknande. En förkalkning hade trängt in i nästan halva hälbenet och dessutom irriterat hälsenan.

Lyckad operation
Operationen blev lyckad och just före jul kunde Joel starta träningen.
­ Det blev mycket distans från början, men ganska snabbt kunde jag också börja köra intervaller.
Joel har sedan kört några terränglopp, blev bland annat sexa på SM, men i tisdags var det så dags för det stora elddopet. Första banloppet på nästan tre år.
­ Jag kände mig i fin form men blev instängd och vågade inte gå upp och följa haren.
I stället körde Joel sin vanliga taktik. Han låg ganska långt bak och avvaktade.
Och 250 meter från mål kom det välkända rycket.
­ Jag var faktiskt tvungen att vända mig om några gånger och kolla var de andra tog vägen, säger Joel och skrattar igen. Han fick nämligen direkt en lucka på 15 meter och hade sedan inga problem att hålla avståndet fram till mållinjen.
Han slog bland andra Henrik Ahnström, Hälle, och John Laselle, Tureberg. Och V-tecknet kom spontant.

Personligt rekord
Fast det mest glädjande var förstås tiden. 3.46,87 är nytt personligt rekord och det innebär också att Joel än så länge är bäst i Sverige på den här klassiska löpardistansen. Men något EM hoppas han inte på.
­ Kvalgränsen är 3,42 och det känns som att jag får svårt att klara det. Men jag siktar på SM och att ta en plats i finnkampslaget. Naturligtvis är 3.46 inte heller något maximum för Joel. Förhållandena i Jönköping var långt ifrån ultimata.
­ Det var kallt och blåsigt och dessutom gick det inte så snabbt från början. Med ett perfekt lopp kan kanske komma ned på 3,43.

I Skelleftespelen?
Har vi tur kanske vi också får se Joel springa i Skelleftespelen i slutet av juli.
­ Jag ska sommarjobba i Skellefteå några veckor så känns det rätt så ställer jag upp.
Hoppas bara AIK lägger in en övertalningskampanj. En löpare av landslagsklass från Skellefteå har vi sett på Norrvalla på många, många år. Kanske också läge att bjuda in några löpare till?
 

Första sidan