Nytt banrekord av Käck i Gammliaterrängen

Nytt banrekord av Oskar Käck i Gammliaterrängen
av Lars Lindgren, Västerbottens-Kuriren

Gammliaterrängen, som avgjordes på Gammlia i Umeå i måndagskväll, blev en bra tävling. Antalet deltagare var dryga 25 procent större än i fjol (52 startande) och klassen på startfältet kan man inte klaga på. IF Hagens landslagsman Oskar Käck ställde upp och vann tävlingen klart på tiden 25.19 vilket är lika med nytt banrekord. Det gamla hade Tim Kerro, fyra i går, på 25.56.

Besvärats av knäskada
Käck har länge besvärats av en knäskada men den verkar nu vara läkt.
­Det kändes i alla fall bra nu och det verkar lovande, sade Käck efter segern. Oskar berättade att han den 6 juni ska tävla i Köpenhamn i ett lopp på bana.
­Det blir på 5 000 meter. Jag väntar lite med att köra 10 000 meter. Annars satsar jag på båda. Jag hoppas på att få springa i EM och satsar på både fem- och tiotusen, sade Käck.
Oskar, som läser biomedicin i Umeå, berättade också att han tar examen i juni och att han har fått jobb här i stan.
Klubbyte?
­ Nej, det är inte aktuellt. Jag har det bra i IF Hagen, tyckte Oskar.

Kristoffer hängde med
Tvåa i går blev Umeås Kristoffer Österlund. Kristoffer hängde med Oskar i drygt ett varv av de två  fyrakilometersvarven men i uppförslöpan i början på andra tvingades han släppa.
­ Ja, det gick lite för vasst, tyckte Kristoffer, som även han gick i mål klart under det gamla banrekordet.
Österlund satsar som bekant på en plats i det svenska EM-laget i maraton.
­Det ska bli sex svenska löpare och jag ligger på sjätte plats men än är det ändå inte säkert att jag kommer med. Jag har gjort upp planer på ett tävlingsprogram för säsongen men kommer jag med i EM-truppen får det styra det mesta av mitt tävlande i sommar, sade Kristoffer.
Skellefteås Pär Wikberg blev trea och Tim Kerro alltså fjärde man i loppet i går kväll.

Karin Harnesk vann
Karin Harnesk från IFK Umeå vann damtävlingen och Karin satte personligt rekord igen. Senast var det på halvmaraton i Göteborg där det också blev ”pers” för Karin. I går vann Harnesk  med Kattisavans Jenny Jansson på andra plats. Tävlingen gällde både som DM, veteran-DM och GP.

Terrängklassiker
Gammliaterrängen gick nu för 29:e året i rad. Ibland har det funnits två och till och med tre distanser att välja mellan, men den längsta har alltid varit huvuddistansen. Meste segrare är Lars-Gunnar Skoog som har fem segrar. Peter Ljungholm och Ludvig Edman har tre segrar vardera på långa. Värst är Kristina Hugosson, som har vunnit hela sju gånger. Susanne Lundberg har tre segrar, vilket också Karin Harnesk nu har.

Slutsegraren i Gammliaterrängen Oskar Käck, IF Hagen leder Gammliaterrrängen före tvåan Kristoffer Österlund, IFK Umeå
Slutsegraren i Gammliaterrängens damklass Karin Harnesk, IFK Umeå före Björn Andersson, Jalles TC 13:e i M23