Manfred vann Veteran-SM för tolfte gången


Manfred vann Veteran-SM för tolfte gången

av Magnus Johansson, Västerbottens Folkblad

UMEÅ För två veckor sedan hade han problem med vaderna i Vännäs halvmarathon.
Men i Veteran-SM behövdes ingen vadslagning på distansen.Segraren i H75-klassen var given;  Manfred Lundström från Spöland.
­ Det var ingen bra tid, men det är alltid roligt att vinna, konstaterade den flerfaldige svenske veteranmästaren.

Idrottstokig hela livet
Det var på Kungsholmen i Stockholm som 78-årige spölänningen Manfred Lundström i lördags
vann sitt tolfte guld i veteran-SM-sammanhang och bevisade återigen att han är den vassaste halvmarathonlöparen i sin ålderklass, M75.
­ Jag har varit idrottstokig i hela mitt liv och hållit på med allt möjligt som tennis, fotboll, skidskytte, vanligt skytte och framför allt löpningen som hängt med hela tiden. Löpningen är som en last för mig, en positiv last, berättar Manfred och skrattar.

23 pallplatser
Det är drygt tio år sedan, när Manfred blev pensionär, som han bestämde sig för att satsa veteran-SM och har under årens lopp noterat 23 pallplatser, varav tolv guld.
­ Det är lika roligt som förr i tiden, men det går inte komma ifrån att åldern börjar ta ut sin rätt, att det börjar gå långsammare och det går inte göra så mycket åt det, säger Manfred som för drygt tio år sedan gjorde 1.29,52 på halvmaran i Skellefteå.

Segern som räknas
Lördagens segertid på Kungsholmen var 2.04,24, elva sekunder före silvermedaljören Sten Welin från Hellas.
­ Det är en väldigt dålig tid men vädret var heller inte så bra, resonerar Manfred som avgjorde loppet när det var cirka 500 meter kvar.
­ Tiden spelar egentligen ingen roll, det är segern som räknas, menar Manfred som kände sig i betydligt bättre form än i Vännäs för två veckor sedan då han hade besvär i vaderna.
­ Jag fick snabbt krampkänning och förmodligen berodde det på att jag druckit för lite innan, funderar Lundström som efter helgens triumf i Veteran-SM nu går vidare mot nya mål och utmaningar.

VSM i Söderhamn
­ Jag funderar på att ställa upp i veteran-SM på 5000 och 10000 meter på bana i Söderhamn och detta mästerskap avgörs i slutet av augusti. Men jag är osäker på att jag kan ställa upp eftersom klubben arrangerar bingo samma helg, säger Manfred Lundström. Oavsett vad den flerfaldige svenske veteranmästaren väljer lär det bli bingo i alla fall.


 

Första sidan