Rekordslakt i stavhopp vid PRK i Skellefteå


Rekordslakt i stavhopp
av ROGER LINDSTRÖM, NORRA VÄSTERBOTTEN

Det blev rekordslakt när stavtävlingen i PRK avgjordes i Kombihallen i Skellefteå. Sex deltagare i de yngre klasserna slog personliga rekord.
­ Bra kämpat! konstaterar tränaren Börje Almqvist.
Stavhopp har blivit värsta innegrenen i friidrott. Nu saknades de två bästa, Jonas Almqvist och John Gustafsson, som var och ”skolkampade” med Anderstorpsskolan i Finland.
­ Men de är numera ganska självgående. Som tränare är det roligare när de yngre lyckas, säger Börje.

Som de hoppade
Och som de hoppade. Enda killen i gänget, Simon Lindgren, höjde sitt personbästa med 27 centimeter.
­ Jag har inte hoppat så mycket stav tidigare men blev uttagen i en ungdomslänsmatch och ingen annan ville hoppa. Och jag tyckte det var jättekul, så jag har fortsatt, säger Simon.
Fast ändå värre, eller snarare, bättre var 11-årige Nina Jacobsson, som klarade 2,66, en rekordhöjning med 31 centimeter. Mamma Marianne, som då hette Lundström, var förresten en duktig elitspelare i volleyboll under sin aktiva tid.
­ Men det har inte blivit någon volleyboll för Nina. Hon får hålla på med det hon tycker är roligt, säger Marianne. Hoppade högst av tjejerna gjorde som vanligt Frida Eriksson. Nu klarade hon 2,86 och hade två jättebra försök på 2,96.
­ Det går nästa gång. Då kan vi pröva en hårdare stav, säger Börje Almqvist, som verkligen entusiasmerar sina unga adepter. För Lovisa Brännström, Lisa Nilsson och Hanna Berglund blev det också personliga rekord.

Distriktsrekord av Lisa Wälitalo
Tjejerna fick faktiskt också se ett nytt distriktsrekord i stav. Lisa Wälitalo, Umedalen, klarade 3, 62, och kanske hon kan bli första tjej över 4 meter i Västerbotten.
Katja Gustafsson gjorde comeback efter 1,5 års uppehåll, jobb och studier i Australien, och klarade 3,12.
­ Det känns att jag inte har den rätta tajmingen, säger Katja, som ändå känner sig peppad att satsa igen.
Även i övrigt var det en del hyfsade resultat. Även om toppformen för de flesta ska komma först till ungdoms-SM. Dessutom har det grasserat sjukdomar i den äldsta träningsgruppen i AIK.
---------------

Foto: ROGER LINDSTRÖM, NORRA VÄSTERBOTTEN
Rekordgänget. Alla yngre stavhoppare slog personligt rekord i PRK. Fr v: Frida Eriksson, Nina Jacobsson, Simon Lindgren, Hanna Berglund, Lovisa Brännström och Lisa Nilsson.
 

Första sidan