Damerna stal showen


Damerna stal showen

av David Ekström, Västerbottens Folkblad

Det var herrarnas stavhopp som skulle bli höjdpunkten. Men damerna stal showen. Lisa Wälitalo, Umedalen, slog distriktsrekordet med nio centimeter.

Fina försök på 3.70
Tidigare hade hon hoppat 3.51 inomhus, men när inne-DM avgjordes i Umeå på lördagen hoppade Lisa Wälitalo 3.60. Och hon hade fina försök på 3.70 också.
­ Jag måste vara nöjd. Jag har haft två omgångar magsjuka i veckan och har inte tränat någonting, sa Lisa. Hon fick dessutom bra motstånd av Skellefteå AIK:s supertalang Amanda Forsman som slog personligt rekord med 3.40. Hon hade dessutom två fina försök på 3.50.
­ I ungdoms-SM blir det minst 3.50, varnade 15-åriga Amanda. Lisa var imponerad av Amanda.
­ Det är kul att se. Hon hoppade riktigt bra idag. Synd att hon inte tog 3.50 också, kommenterade hon.

Inte fem meter för Jonas
I herrarnas stav var det tänkt att Skellefteås Jonas Almqvist skulle gå över fem meter för första gången. I slutet av december hoppade han 4.90. Men han saknade det Lisa hade, konkurrens.
­ Det blev negativt då det gick lite sämre för John Gustavsson, min klubbkompis. Det blev svårt att tända till, sa Jonas. Han gled över 4.75 med mycket luft mellan honom och ribban. Men sen tog
det stopp på 4.95.
­ Jag fick hoppa med helt nya stavar på den höjden och var inte riktigt van. Men nu ska jag vinna ungdoms-SM i februari och ta fem meter där istället. Han kan ta fem meter redan i slutet av februari på en tävling i Malmö, där han möter bra motstånd.
­ Jag måste ju ta mig minst till Stockholm för att möta jämbördigt motstånd, sa Jonas som toppar Sveriges ranking för pojkar 19 trots att han bara fyller 18 i år.

Aruhn till Globen
Landslagslöparen Lena Aruhn, Umeå FI, var också på plats och vann programenligt 60 och 200 meter. På 60 meter slog hon mästerskapsrekord och var två hundradelar bättre än när hon gjorde årsdebut ifjol på samma distans. I dagarna har hon dessutom fått klartecken att delta i Globengalan den 2 februari. Där kommer hon att få möta riktigt bra motstånd.
­ Det blir jättetufft, men det känns jättekul att bli uttagen till den galan. Det är en stortävling med mycket publik, så det blir inspirerande,sa Lena som först åker till tävlingar i skotska Glasgow, med landslaget i slutet av januari. Hon var nöjd med DM-insatsen.
­ Jag hade problem att hitta tävlingsdräkten, det var så längesen jag tävlade. Jag var faktiskt riktigt nervös trots att det var DM.
 

Första sidan